PolitikaPreporučeno

SPD prvi put u 15 godina ispred CDU-a, konzervativcima najmanja podrška u povijesti Forse

Olaf Scholz
Olaf Scholz; Foto: Etienne Ansotte/EC

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) ususret parlamentarnim izborima u rujnu prvi put u 15 godina uživa veću podršku birača od Kršćansko-demokratske unije (CDU), otkriva u utorak objavljena anketa.

Nijemci na izbore izlaze 26. rujna, datum koji će označiti kraj 16-godišnje vladavine karizmatične i majčinske kancelarke Angele Merkel. Njezin je neposredni odlazak stvorio napetosti unutar CDU-a i sestrinske Kršćansko-socijalne unije (CSU) kojima potpora postojano erodira već tjednima.

>>>CDU objavio predizborni manifest, zavjetovao povratak ‘dužničkoj kočnici’

Prema posljednjem istraživanju Forse, vodećeg njemačkoPrema posljednjem istraživanju Forse, vodećeg njemačkog instituta za propitivanje javnog mnijenja, SPD trenutno uživa podršku 23% anketiranih, dva postotna boda više nego prošli tjedan, CDU/CSU su izgubili jedan bod i kotiraju na 22%, dok je povjerenje Zelenima palo na 18%.

Podrška konzervativcima na najnižoj razini od 1984.

Forsa navodi da je SPD ispred CDU-a/CSU-a prvi put od listopada 2006., dok je podrška desnici na najnižoj razini od osnivanja tog instituta u 1984. godini.

Pojedini konzervativci za pad stranačkog rejtinga krive kandidata za kancelara Armina Lascheta (CDU). On je u posljednjim tjednima prvo izazvao ljutnju nakon što su ga kamere uhvatile kako se veselo smije za vrijeme govora predsjednika Njemačke posvećenog brojnim žrtvama katastrofalnih poplava, a potom i susramlje tijekom “dječački razigranog” susreta s generalnim direktorom Tesle, Elonom Muskom.

>>>Njemačka: ususret izborima rast podrške SPD-u, pad CDU-u; Scholz lider utrke za kancelara | ankete

Laschet je podršku izgubio i u posljednjoj anketi, dok je ona porasla kandidatu za kancelara SPD-a, ministru financija Olafu Scholzu.

CDU je na posljednjim izborima u 2017. godini osvojio 33% glasova i otad vlada u “velikoj koaliciji” sa SPD-om. Aktualne ankete sugeriraju da bi formiranje vlade nakon izbora u rujnu moglo potrajati, odnosno zahtijevati tripartitni sporazum.

Forsa je anketu o preferencijama birača za RTL/NTV provela u razdoblju od 17. do 23. kolovoza na uzorku od 2,504 osobe i uz marginu pogreške od 2.5 postotna boda.

Pratite nas na Google vijestima

via Reuters

Comments (1)

  1. […] Konzervativci su istovremeno izgubili jedan postotni bod i uživaju podršku 21% ispitanika, što je najlošiji rezultat u povijesti provođenja INSA anketa koji ujedno zrcali prošlotjedni izvještaj Forse (više). […]

Comments are closed.