PolitikaPreporučeno

‘Spitzenkandidati’ uživo, Istočno partnerstvo i reforma poljoprivredne politike: EU brifing  

EU zastave

Sljedeći tjedan u Bruxellesu se održava čitav niz sastanaka Vijeća Europske unije u različitim formatima, a u Europskom parlamentu održat će se rasprava vodećih kandidata europskih političkih stranaka koja će biti prenošena u svim zemljama članicama.

U srijedu navečer od 21,00 sat, Europska radiodifuzijska unija (EBU) prenosit će uživo raspravu kandidata za novog predsjednika Europske komisije, u sklopu kampanje za europske izbore koji se održavaju od 23. do 26. svibnja. U raspravu će se moći uključiti i gledatelji putem društvenih mreža.

U raspravi će sudjelovati ‘spitzenkandidati’ političkih skupina koji žele naslijediti sadašnjeg šef Europske komisije Jean-Clauda Junckera. Juncker je prvi predsjednik Komisije koji je izabran po modelu ‘spitzenkandidata’, po kojem predsjednik Komisije postaje onaj kandidat čija je stranka dobila najviše glasova na europskim izborima.

U raspravi u srijedu sudjeluju Manfred Weber, kandidat EPP-a, Frans Timmermans (europski socijalisti), Margrethe Vestager (liberali), Ska Keller (Zeleni), Jan Zahradil (Savez konzervativaca i reformista) i Nico Cue (Europska ljevica).

Istočno partnerstvo

U ponedjeljak se sastaju ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a, kojima će se pridružiti šefovi diplomacija iz šest zemalja Istočnog partnerstva – Armenije, Azerbajdžana, Bjelorusije, Gruzije, Moldavije i Ukrajine.

Istočno partnerstvo pokrenuto je prije 10 godina na poticaj Poljske i Švedske kao forum za suradnju sa zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza.

U ponedjeljak navečer, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, Komisije Juncker, visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i povjerenik za proširenje i odnose sa susjedima Johannes Hahn priređuju radnu večeru s čelnicima zemalja Istočnog partnerstva u povodu obilježavanja 10. obljetnice utemeljenja toga foruma.

Sigurnost i stabilnost

Ministri vanjskih poslova u ponedjeljak popodne razgovarat će o aktualnim temama u međunarodnim odnosima, stanju u Venezueli, Libiji i Sudanu.

Mogherini će izvijestiti ministre o summitu Procesa Brdo-Brijuni, koji je prošli tjedan održan u Tirani. S tog summita upućen je poziv Eurpskoj uniji da u procesu proširenja na zemlje zapadnog Balkana uzme u obzir i geopolitičke razloge jer bi puna integracija tih zemalja u europski sustav vrijednosti bila važna za sveukupnu europsku stabilnost.

Ministri članica EU-a razgovarat će s kolegama iz pet zemalja regije Sahel – Burkine Faso, Čada, Malija, Mauritanije i Nigera.

U utorak se ministrima vanjskih poslova pridružuju i ministri obrane zemalja članica. I na tom sastanku bit će riječi o stanju u regiji Sahel s ministrima iz tih pet zemalja. Na dnevnom redu je borba protiv terorizma i sigurnosna suradnja u toj regiji.

Ministri obrane zemalja članica na svom odvojenom sastanku razgovora će o suradnji EU-a i NATO-a i o europskim projektima za razvoj zajedničkih vojnih sposobnosti.

Reforma zajedničke poljoprivredne politike

U utorak se sastaju i ministri poljoprivrede zemalja članica EU-a, koji će razgovarati o reformi Zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje 2021-2027.

U četvrtak se sastaje Vijeće za vanjske poslove u formatu ministara zaduženih za razvojnu suradnju. Na dnevnom redu je kako kroz financijsku potporu EU-a pomoći siromašnim zemljama da ispune globalne ciljeve o zaštiti klime.

U petak se sastaju ministri financija zemalja članica, koji će razgovarati o digitalnom oporezivanju u međunarodnom kontekstu.

Ministri će pokušati postići suglasnost o nizu novih pravila o primjeni trošarina i neizravnih poreza na alkohol, duhan i energiju.