PreporučenoTech

Srbija pokazala osnažene vojne snage, ruske lovce i kineske dronove | VIDEO

Vojni poligon na Pešterskoj visoravni smještenoj na jugozapadnu Srbije u subotu je poslužio za demonstraciju kineskih i ruskih tehnologija koje imaju rastući značaj u obnovi srbijanskih vojnih snaga. Reuters izvještava da su tijekom vježbe nazvane “Sadejstvo 2020” nebo parali ruski borbeni mlažnjaci i helikopteri u pratnji kineskih bespilotnih letjelica, dok su se terenom kotrljali tenkovi i oklopna vozila.

Predstavu su promatrali predsjednik Aleksandar Vučić i drugi uzvanici.

“Jačamo našu vojsku kako bi odvratili bilo kojeg agresora, ne namjeravamo voditi nikakve … sukobe”, rekao je Vučić novinarima nakon velike vježbe na kojoj su prvi put na europskom teritoriju sudjelovale kineske bespilotne letjelice CH-92A. Na terenu je bilo raspoređeno 2,800 vojnika i oko 150 tenkova i drugih oklopnih vozila, zrakom je dominiralo više od 40 letjelica.

Srbijanska vojska u posljednjim je godinama osnažena višenamjenskim lovačkim avionima MiG-29 i drugim ruskim oružjem, uključujući velike jurišne helikoptere Mi-35 i raketne sustave za protuzračnu obranu tipa Pancir čije su sposobnosti redom bile predstavljene u subotu.

Reuters navodi da je Beograd ubrzao potrošnju za obranu u potrazi za vojnom dominacijom na zapadu Balkana. Vojni proračun je u 2019. i tekućoj godini oko 1.14 milijarde dolara, 43% više nego u 2018. Udjel izdvajanja za obranu ove će godine doseći oko 2.4% bruto domaćeg proizvoda.