Biznis i ekonomijaPreporučeno

Srbija potpisala sporazum o slobodnoj trgovini s Rusijom, Euroazijskom ekonomskom unijom

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u petak je izrazio udivljenje sofisticiranim ruskim protuzračnim raketnim sustavom koji je Rusija prvi put razmijesila u naciji na putu prema Europskoj uniji.

Vučić je dojmove s novinarima podijelio na vojnom aerodromu u blizini Beograda gdje su ususret zajedničkoj vojnoj vježbi “Slavenski štit 2019.” stigli raketni sustavi S-400 i Pantsyr-S.

>>>Vučić razumije moć u svim njezinim oblicima: izvješće

“Mi govorimo o fantastičnim sustavima,” rekao je predsjednik nakon računalne simulacije protuzračne vježbe. “Kad bismo imali S-400, nitko se ne bi usudio nadlijetati preko Srbije.”

Iako deklarativno predan pristupanju Europskoj uniji, Beograd se obvezao da neće pristupiti NATO savezu i odbacio uvođenje sankcija Rusiji zbog anektiranja Krima.

>>>Brnabić: Srbija je iskreno posvećena integracijskim reformama

Vučić je rekao da će dalekometni sustav S-400 nakon šestodnevnih vježbi biti vraćen u Rusiju, dok je vlada kupila kratkometni Pantsyr, prenosi AP.

Sporazum o slobodnoj trgovini  

Srbija je, također u petak, prihvatila Sporazum o slobodnoj trgovini unutar Euroazijske ekonomske unije (EES), iako je EU upozorio da će takav potez našteti njezinim izgledima za pristupanje Uniji.

Sporazum je potpisala srbijanska premijerka Ana Brnabić tijekom posjeta Moskvi i on će zamijeniti postojeće trgovinske dogovore između Beograda, Rusije, Bjelorusije i Kazahstana.

Radio Free Europe/Radio Liberty piše da Srbija nema sličnih sporazuma s Armenijom i Kirgistanom, također članicama EES-a.

Ured ruskog premijera Dmitrija Medvjedeva najavljuje da će sporazum sa Srbijom donijeti “instant uštede u carinskim davanjima” između dionika.

>>>Vučić, Zaev i Rama obećali otvorene granice, formiranje ‘malog Schengena’: VIDEO

Srbijansko Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija očekuje izuzeće od carina za 95.5% proizvoda. Trgovina između Srbije i zemalja EES-a, tržišta s više od 180 milijuna ljudi, lani je iznosila 3.5 milijarde dolara, navodi RFE/RL.