Politika

Srbija pozdravila mađarskog povjerenika za proširenje, komisiju von der Leyen

Srbijanski dužnosnici pozdravili su u srijedu novu Europsku komisiju i izbor novog povjerenika za proširenje te očekuju kompromisno rješenje za Kosovo, a šef Delegacije EU u Srbiji poručuje da Zapadni Balkan „ostaje prioritet“, ali je ključno da ta regija provede strukturne reforme.

„Portfolio za Zapadni Balkan ostaje isti, struktura ostaje ista – a to su vladavina prava, razvoj ekonomije, razvoj javne administracije, borba protiv korupcije, dobri odnosi sa susjedima, kao i rješavanje regionalnih sporova“, poručio je Sem Fabrizi u srijedu u Beogradu na konferenciji „Pet godina pregovora: Koliko je Srbija daleko od članstva u EU“ .

>>>U Srbiji sve više mladih protiv ulaska u Uniju: anketa

Strukturne reforme bit će „ključna pitanja“ za države Zapadnog Balkanu u mandatu nove EK, rekao je Fabrizi.

Potpredsjednica srbijanske vlade Zorana Mihajlović u srijedu je u pisanoj izjavi poručila da očekuje uspješan rad nove EK.

“Ohrabruju predloženi sastav EK i ciljevi”, koje je postavila von der Layen, napisala je i ocijenila da to pokazuje da se  EU kao zajednica, želi postaviti kao ključan geopolitički faktor.

>>>Vučić: Europa je svjesna da je ovaj prostor njen prostor i neće se povući

“Posebno raduje što je za povjerenike predloženo 13 žena, najviše do sada, što pokazuje koliko je za EU važna rodna ravnopravnost“, ocijenila je.

László Trócsányi
László Trócsányi; Foto: Twitter

Povjerenik iz Mađarske

Mihajlović očekuje da će se odmah nakon izvanrednih izbora na Kosovu u listopadu, EK usredotočiti na pregovore Beograda i Prištine i postizanje kompromisnog rješenja za Kosovo, uz „fer i izbalansiranu politiku Europe prema Srbiji“, u kojoj će se cijeniti i vrednovati „rezultati i provedene reforme“.

>>>Ruža Tomašić u EP-u: sramotan je i licemjeran nastavak pregovora o poglavlju 23. sa Srbijom

U prilog tome govori i izbor bivšeg mađarskog ministra pravde Laszla Trocsanyija na čelo resora za proširenje i susjedstvo, s obzirom na to da se on „otvoreno zalaže za proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana“.

I srbijanska ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović ističe da je „za Srbiju važno“ što povjerenik za proširenje dolazi iz Mađarske, jer ta zemlja „u kontinuitetu, i to vrlo glasno, podupire politiku proširenja i najglasniji je zagovornik brzog napretka Srbije na europskom putu“.

Joksimović očekuje da će Trocsanyi „dati pozitivniji ton“ višegodišnjoj „dosta skeptičnoj retorici“ u svezi proširenja EU, uz “novi impuls politici proširenja“.

Jovanović je podsjetila i da je predsjednica EK Ursula von der Leyen u svom prvom obraćanju rekla da politika proširenja ostaje važna i da postoji otvorena perspektiva za Zapadni Balkan.