Biznis i ekonomija

Središnji registar oznaka zemljopisnog podrijetla odsada dostupan i za jaka alkoholna pića

U novom središnjem registru  eAmbrosia, koji je osmišljen kao jedinstveno mjesto za oznake zemljopisnog podrijetla u EU-u, od sada se osim za vina mogu pronaći i zaštićene oznake za jaka alkoholna pića. Dosad su postojale tri zasebne baze podataka (e-Bacchuse-Spirit i DOOR) za oznake zemljopisnog podrijetla za vina, jaka alkoholna pića i prehrambene proizvode.

Radi pojednostavnjenja i transparentnosti Komisija je u travnju 2019. pokrenula javnu bazu podataka eAmbrosia te je u nju postupno uneseno svih 3200 zaštićenih oznaka u EU-u.

>>>EU registrirao izvorne Zagorske mlince s ‘karakterističnim, mjestimice nagorenim ispupčenjima’

Do kraja godine trebalo bi također uključiti poljoprivredne i prehrambene proizvode iz baze podataka DOOR. Svi obuhvaćeni proizvodi karakteristični su za regiju u kojoj se proizvode, odnosno poznati su zahvaljujući posebnostima okoliša ili znanju lokalnih proizvođača iz te regije.

Oznakama zemljopisnog podrijetla promiče se poseban status tih proizvoda i umijeće njihove proizvodnje. Dodatne informacije dostupne su na stranicama Europske komisije o oznakama kvalitete.