Politika

Stalna strukturirana suradnja u obrani, propitkivanje novopredloženih povjerenika: EU brifing   

Ovog tjedna u Bruxellesu se sastaju ministri vanjskih poslova i ministri obrane zemalja članica, Europski parlament će raspravljati o stanju s migrantima u Bosni i Hercegovini i na grčkim otocima, a nadležne parlamentarni odbori saslušat će troje kandidata za povjerenike.

U ponedjeljak se sastaju ministri vanjskih poslova zemalja članica, koji će, između ostaloga, razgovarati o mogućnosti angažmana EU-a u potpori stabilizaciji i mirovnom procesu u Afganistanu, zatim o aktualnoj situaciji u Perzijskom zaljevu, kao i o Iranu i provedbi Sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Ministri će također usvojiti 13 novih projekata o obrambenoj suradnji u okviru PESCO-a. Zastupnici će u četvrtak raspravljati o situaciji s migrantima u Bosni i Hercegovini, posebice u području Bihaća te na grčkim otocima.

Stalna strukturirana suradnja

U utorak se u okviru Vijeća za vanjske poslove sastaju ministri obrane zemalja članica, koji će razgovarati o sigurnosnim i obrambenim pitanjima, posebice o Stalnoj strukturiranoj suradnji (PESCO).

PESCO je oblik suradnje predviđen Ugovorom o Europskoj uniji koji zainteresiranim državama članicama omogućuje jačanje obrambene suradnje i obavljanje najzahtjevnijih misija, od sprečavanja sukoba do zadaća borbenih snaga. PESCO predstavlja okvir koji je svojevrsni odgovor Europske unije na novo sigurnosno okruženje, a u koji se nastoji uključiti što veći broj država članica Europske unije. Cilj tog oblika suradnje je jačanje europskih obrambenih sposobnosti, kroz niz zajedničkih aktivnosti i projekata koji potiču ulaganje u istraživanje te razvoj ključnih sposobnosti koje još nedostaju Uniji.

Ministri će također usvojiti 13 novih projekata o obrambenoj suradnji u okviru PESCO-a. Zastupnici će u četvrtak raspravljati o situaciji s migrantima u Bosni i Hercegovini, posebice u području Bihaća te na grčkim otocima. U raspravi će sudjelovati predstavnici Europske komisije i finskog predsjedništva EU-a.

Propitkivanja povjerenika iz Francuske, Mađarske i Rumunjske

Europski će parlament odlučivati o prikladnosti novih kandidata za povjerenike Komisije iz Francuske, Mađarske i Rumunjske. Raniji kandidati iz tih zemalja nisu prošli test u Europskom parlamentu. Sljedeći tjedan trebalo bi biti jasnije što će biti s povjerenikom iz Velike Britanije, odnosno hoće li premijer Boris Johnson predložiti kandidata, kako je od njega zatražila izabrana predsjednica Komisije Ursula von der Leyen. Budući da je produljen ostanak Velike Britanije u EU na još tri mjeseca, ona za to vrijeme ima sva prava i obveze punopravne članice, što uključuje i pravo na povjerenika.

Najprije se u utorak sastaje Odbor za pravne poslove kako bi ispitao deklaracije o financijskim interesima troje kandidata. Na toj prvoj stepenici prošli su put pali kandidati iz Mađarske i Rumunjske.

Zeleno svjetlo Odbora za pravna pitanja je preduvjet da bi kandidati mogli pristupiti saslušanju pred nadležnim odborima.

Prođe li postupak u Odboru za pravna pitanja u redu, saslušanja će se održati u četvrtak. Prvi na redu je kandidat za povjerenika za proširenje Mađar Oliver Varhelyi, zatim Rumunjka Adina Ioana Valean, koja je predložena za povjerenicu za promet te Francuz Thierry Breton, kandidat za povjerenika za unutarnje tržište.

Vodstvo Europskog parlamenta trebalo bi 21. studenoga dati konačnu ocjenu o prikladnosti kandidata i ako svi prođu taj test, glasovanje o cijeloj Komisiji moći će se održati na plenarnoj sjednici u Strasbourgu 27. studenoga. Nova Komisija bi u slučaju pozitivnog glasovanja mogla preuzeti dužnost 1. prosinca, mjesec dana kasnije od prvotno predviđenog roka.