PolitikaPreporučeno

Standardno neodgovoran broj testova otkrio rekordnih 180 slučajeva: COVID-19/13. kolovoz/detalji

Znak za biološku opasnost/Ilustracija

U posljednja 24 sata zabilježeno je 180 novih slučajeva zaraze koronavirusom, broj aktivnih slučajeva je 811, a preminula je jedna osoba, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite.

“U protekla 24 sata zabilježeno je 180 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 811”, navodi se u priopćenju Stožera.

>>>Testiranje svakog potencijalnog slučaja model za borbu protiv koronavirusa u Europi: WHO

Radi se o rekordnom broju zabilježenih slučajeva zaraze u jednom danu od početka epidemije u Hrvatskoj.

>>>Savjet Vlade drži da RH ne zaostaje za razvijenim zemljama, a u testovima nas pere i Srbija

Među novooboljelima je 115 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 10 pacijenata. Jedna osoba je preminula.

>>>Hrvatska je na dnu po broju testiranih građana: grafika

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 6050 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 161 preminula, a 5078 se oporavilo.

>>>Pobornica netestiranja Markotić nabacila šokantno poguban i opasan ‘imunitet krda’: COVID-19

U samoizolaciji su trenutno 2752 osobe. Do danas su ukupno testirane 133 493 osobe, od toga 1201 u posljednja 24 sata, izvijestio je politički obojeni Stožer čija je glavna karakteristika u dosadašnjem tijeku epidemije ogluha i ignoriranje preporuka o raširenom testiranju populacije koju su iznijeli Svjetska zdravstvena organizacija, Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti i gotovo svi epidemiolozi svijeta.

U Istarskoj županiji jedna zaražena osoba

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitana su 144 uzorka briseva na COVID-19, od kojih je 1 pozitivan, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer Civilne zaštite.

“Osoba pozitivna na koronavirus djelatnik je jedne predškolske ustanove u Puli. U tijeku je epidemiološka obrada, provođenje protuepidemijskih mjera, određivanje kontakata i mjera samoizolacije, kao i dekontaminacija prostora,” rekao je načelnik Stožera Dino Kozlevac.

U posljednja 24 sata u Istri su izliječene 2 osobe.   Trenutno je 22 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba, a u mjerama samoizolacije nalazi se 105 osoba.

U Sisačkoj-moslovačkoj županiji jedna je novooboljela osoba

U Sisačko-moslavačkoj županiji u četvrtak je jedna novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19, objavio je županijski Stožer Civilne zaštite.

Osoba je s područja grada Popovače.

Stožer i dalje molimo sve žitelje županije neka se pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog stožera jer na taj način ostajemo odgovorni prema sebi i drugima.

Osijek: u Županiji 12 novoboljelih od koronavirusa

U posljednja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji 12 je novoboljelih osoba od koronavirusa, od čega najviše iz Osijeka, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer Civilne zaštite.

Od ukupno 173 uzoraka, testiranih u zadnja 24 sata, 12 je bilo pozitivno na koronavirus. Deset novooboljelih osoba je iz Osijeka, jedna iz Našica i jedna iz Popovca, priopćio je Stožer.

Napominju kako je u osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) stanje kao i prethodnog dana te da je hospitalizirano 26 pacijenata oboljelih od koronavirusa od kojih su tri na respiratoru.

Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za 12 novih kontakata oboljelih, pa su u Županiji trenutno u samoizolaciji ukupno 173 osobe.

Policija u posljednja 24 sata nije dobila ni jednu dojavu građana o kršenju samoizolacije, a u 14 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi, poručuju iz osječko-baranjskog Stožera Civilne zaštite.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji devet novooboljelih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podatcima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je devet novooboljelih osoba od koronavirusa, izvjestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima šest je osoba iz Vinkovaca, te po jedna osoba iz Vukovara, Cerne i Otoka.

Od početka epidemije, u toj je županiji obolilo ukupno 529 osoba, od kojih su 364 osobe izliječene, a ukupno je sedam preminulih osoba.

Trenutno je hospitaliziranih 26 osoba.U protekla 24 sata testirano je 98 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 6558 osoba.

U samoizolaciji se nalazi 251 osoba među kojima i 20 djelatnika iz sustava zdravstva.

Od ukupnog broja pozitivnih 15 je zdravstvenih djelatnika, među kojima su dva liječnika i sedam medicinskih sestara/tehničara, navode iz Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije.

Na području Ličko-senjske županije nema novooboljelih osoba

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba od koronavirusa, objavio je županijski Stožer civilne zaštite.

Ukupno je dosad oboljelo 36 osoba od COVID-19, od čega je 6 aktivnih slučajeva, 29 osoba je izliječeno, a jedna je osoba preminula.

U protekla 24 h testirano je 16 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 40 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere  poštivanja izrečenih mjera samoizolacije “COVID 19” kojom prilikom nije  utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera.

U Varaždinskoj županiji tri nova slučaja zaraze koronavirusom

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Sve tri osobe su bliski obiteljski kontakti prethodno zaražene osobe, srednje životne dobi i bez simptoma pa će se liječiti kod kuće.

U Varaždinskoj županiji sada imamo 16 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega su 3 osobe smještene u Općoj bolnici Varaždin, a 13 ih je izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

Od početka pojave koronavirusa u Varaždinskoj županiji registrirano je 77 slučajeva zaraze, a 13 osoba se statistički dodatno pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Pod mjerom samoizolacije i aktivnim zdravstvenim nadzorom trenutno je 27 osoba.

Split: 37 novooboljelih, jedna osoba umrla

Od ukupno 378 obrađenih testova u četvrtak je 37 novooboljelih osoba pozitivno na Covid infekciju s područja Splitsko-dalmatinske županije i to iz Splita 18,  Kaštela 5, Imotskoga 2 i po 1 iz Solina, Okruga, Trogira, Lokvičića, Prološca, Ciste Provo, Sinja, Otoka, Lećevice, Bola, Starog Grada i Makarske, izvjestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Uz 37 novooboljelih osoba pozitivnih na Covid infekciju s područja Splitsko-dalmatinske županije još su dvije osobe iz drugih županija pozitivne na Covid infekciju i to po jedna osoba iz Zagrebačke županije i iz grada Zagreba, kao i dvoje stranih državljana – jedna osoba iz Ujedinjenoga Kraljevstva i jedna osoba iz Njemačke.

Svi novooboljeli iz drugih županija, kao i dvoje stranih državljana, testirani su u Splitu, priopćili su iz Stožera.

Od 37 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije, 11 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Prema izvješću KBC – a Split, preminula je starija ženska osoba, stara 81 godinu, koja je uz nekoliko teških kroničnih bolesti bila pozitivna i na Covid infekciju.

Na području Splitsko-dalmatinske županije 628 osoba nalazi se u samoizolaciji.

U KBC-u Split 16 Covid pozitivnih osoba je na bolničkom liječenju, dok je jedna osoba na respiratoru, priopćeno je iz Stožera.

U Zagrebu 41 novooboljela osoba

U posljednja 24 sata u Zagrebu je zabilježen 41 novi slučaj zaraze koronavirusom, izvijestio je u četvrtak zagrebački Stožer civilne zaštite te dodao da je trenutan broj aktivnih slučajeva zaraze 236.

“Tijekom jučerašnjeg dana u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo testirano je 391 osoba, zabilježili smo 41 novi slučaj zaraze koronavirusom, zbog čega je za 136 osoba izrečena mjera samoizolacije”, kazala je zamjenica ravnatelja tog zavoda Sandra Šikić na konferenciji za medije.

Trenutno je u Zagrebu 236 aktivnih slučajeva, 500 građana je u samoizolaciji.

Kod većine osoba, njih 24 moguće je izlaganje virusu na godišnjim odmorima, za dva slučaja je negativna epidemiološka anamneza, a jedanaest novooboljelih su kontatki prethodno pozitivnih osoba, izvijestio je zagrebački Stožer na konferenciji za medije.

U Zadarskoj županiji 8 novozaraženih osoba

U Zadarskoj županiji osam je novih slučajeva zaraze koronavirusom, i to s područja Zadra te općina Kolan i Poličnik, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Riječ je o mladim osobama rođenim između 1986. i 2001. godine kojima su utvrđeni kontakti i kretanja, a slučajevi nisu međusobno povezani.

Neki od novooboljelih, navodi se u priopćenju, najvjerojatnije su se zarazili za noćnih izlazaka u većim skupinama, neki su već bili u samoizolaciji te su razvili blage simptome, a neki su bili u kontaktu sa zaraženim osobama.

Jedna novozaražena osoba mlađi je muškarac dvojnog državljanstva, Bosne i Hercegovine i Švicarske, i on će do ozdravljenja boraviti u organiziranom smještaju na području Zadra. Njegovi kontakti su obrađeni i stavljeni u samoizolaciju.

Aktivan nadzor provodi se nad 191 osobom, a istekao je za 4884 ljudi. Tijekom jučerašnjeg dana obavljeno je 133 testiranja uzoraka sa sumnjom na koronavirus.

Na odjelu za Covid bolesnike Opće bolnice Zadar hospitalizirano je ukupno petero bolesnika, dva su u Covid JIL-u, a jedan od njih je na respiratoru.

U PGŽ dva nova slučaja, povratnici s ljetovanja

Na području Primorsko-goranske županije u posljednja 24 sata evidentirane su još dvije osobe novozaražene koronavirusom, a obje su bile na ljetovanju u Dalmaciji, podatci su iz županijskog Stožera civilne zaštite i epidemiološke službe županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

U toj županiji sada je 26 aktivnih slučajeva, a do sada je izliječeno 149 osoba.

U KBC-u su smještene 3 osobe, dok su 23 osobe u izolaciji u vlastitom domu, odnosno na kućnom liječenju.

U Zagrebačkoj županiji šest novih slučajeva zaraze

Šest novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u posljednja 24 sata na području Zagrebačke županije, izvijestio je u četvrtak Stožer civilne zaštite te županije.

“Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do četvrtka u 11 sati evidentirano je 278 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o šest osoba više, a pet osoba je izliječeno”, priopćio je županijski Stožer.

Na području Zagrebačke županije trenutno su aktivna 43 slučaja. Do sada su ukupno izliječene 224 osobe, a 11 ih je preminulo.

U Šibensko-kninskoj županiji zaražene tri mlađe osobe

Tri koronavirusom novozaražene osobe bilježi u zadnja 24 sata Šibensko-kninska županija, a sve su mlađe dobi, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima je ženska osoba s prebivalištem u Šibeniku, koja je kontakt ranije zaražene osobe.

Drugi je mladić s prebivalištem u Šibeniku čija je epidemiološka obrada u tijeku, a treći mladić koja boravi u Bilicama, a došao je iz Njemačke.

U Stožeru kažu da je koronavirusom zaražen i muškarac srednje dobi koja trenutno boravi u Šibensko-kninskoj županiji, ali mu je prebivalište u drugoj županiji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 82 osobe, a na području županije trenutno je 35 aktivnih slučajeva zaraze.

U zadnja 24 sata testirano je sedam uzoraka.

U Brodsko-posavskoj 4 novozaražene osobe, a u Požeškoj nema novih slučajeva

Četiri nova slučaja zareze koronavirusom registrirana su u Brodsko-posavskoj županiji, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Do sada je u ovoj županiji koronavirus potvrđen kod ukupno 196 osoba.

Trenutno su sa statusom oboljelih ukupno 32 osobe, a 112 osoba je u samoizolaciji. Do sada je u ovoj županiji koronavirus potvrđen kod ukupno 196 osoba.

Prema podacima Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije u ovoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa.

U ovoj županiji trenutno su tri osobe oboljele i nalaze se u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji iz preventivnih razloga u Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 40 osoba.

Na području Krapinsko-zagorske županije 1 novozaražena osoba

U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirana je jedna novozaražena osoba i to s područja Gornje Stubice, priopćio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata pristigli su rezultati 39 nalaza, od kojih 38 negativnih i 1 pozitivan, a još uvijek se čekaju rezultati dvaju uzetih uzoraka.

Trenutno je na području KZŽ ukupno sedam aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

Petero novozaraženih u Međimurskoj županiji

Pet novih slučajeva zaraze koronavirusom bilježi u zadnja 24 sata Međimurska županija, od kojih je četvero povezano s osobom koja se zaražena vratila s ljetovanja u Vodicama i infekciju prenijela na tri bliske osobe.

Županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je u četvrtak da je jedna novozaražena osoba boravila na ljetovanju u Vodicama, koje je “prema jučerašnjem izvješću Nacionalnog stožera civilne zaštite evidentirano kao novo žarište”.

Troje novozaraženih njezini su bliski kontakti.

Peta na covid-19 pozitivna osoba nije bila u kontaktu s prethodno spomenutim slučajevima i nije povezana s Međimurskom županijom, već tamo ima samo prebivalište, a boravište u drugoj županiji.

Iz Stožera navode kako je do sada ukupno za testiranje uzeto 2450 uzoraka.

Troje novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Tri koronavirusom zaražene osobe bilježi u zadnja 24 sata Dubrovačko-neretvanska županija, a riječ je o djevojci iz Ploča te ženi srednjih godina i mladiću iz Metkovića.

Izvijestio je to u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite, navodeći da su ozdravila dva strana državljana, pa je u županiji ukupno aktivno trinaest slučajeva zaraze.

U dubrovačkoj bolnici zbrinuta je jedna zaražena osoba.

U samoizolaciji je 276 osoba, a zabilježeno je jedno kršenje te mjere, ukupno 50 od početka pandemije.

Od početka pandemije analizirana su ukupno 7082 uzorka.

Stožer opetovano apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite.

U Karlovcu novozaražene četiri ‘domaće’ osobe i stranac

U zadnja 24 sata pet je novooboljelih od koronavirusa u Karlovačkoj županiji – tri mlađa muškarca i jedna starija žena su iz Karlovca, a peti je strani državljanin u tranzitu kroz Karlovac.

Iz županijskog Stožera civilne zaštite u četvrtak su rekli kako je, iako za svih petero noovozaraženih epidemiološka obrada traje i tek se utvrđuje izvor zaraze, za jednog od njih, mlađeg muškarca, utvrđeno da je za vrijeme inkubacije virusa boravio u Vodicama.

Strani državljanin se neće voditi u evidenciji oboljelih Karlovačke županije, s obzirom da je na ovom području bio samo u tranzitu, tako da je s današnjim danom u Karlovačkoj županiji ukupno 111 oboljelih osoba.

Nitko trenutno nije na bolničkom liječenju.

U samoizolaciji je 80 osoba.

Inspekcija karlovačkog Stožera civilne zaštite izdala je jučer tri usmena upozorenja za odstupanja od propisanih protuepidemijskih mjera, a provjera je bila provedena na autobusnom kolodvoru, banci, u dva ugostiteljska objekta te jednoj prodavaonici.

Članak se osvježava s pristizanjem informacija

Grabancijaš/Hina

Comments (2)

  1. […] Standardno neodgovoran broj testova otkrio rekordnih 180 slučajeva: COVID-19/13…. 13/08/2020 […]

  2. […] >>>Standardno neodgovoran broj testova otkrio rekordnih 180 slučajeva: COVID-19/13. kolovo… […]

Comments are closed.