Biznis i ekonomijaPreporučeno

Stellantis najavio 36 cjenovno pristupačnih ‘blagih hibrida’

Stellantis je u utorak najavio veliko širenje ponude cjenovno pristupačnih hibridnih vozila citirajući rastuću potražnju za takvom vrstom pogona.

Američko-francusko-talijanski industrijski titan, nastao spajanjem proizvođača Peugeota PSA i Fiat Chryslera u 2021. godini, u priopćenju je naveo da će ove godine ponuditi 30 hibridnih modela za devet od svojih 14 marki, uključujući Fiat, Peugeot, Jeep i Alfa Romeo.

Još šest modela na tržište će stići kroz sljedeće dvije godine.

Foto: PSA/FCA

Odgovor na potražnju

Iz koncerna su rekli da je povod za fokus na hibride koji koriste i tradicionalni i električni pogon veliki rast narudžbi za takvu vrstu vozila.

Grupa je izvijestila da je potražnja za isključivo električnim vozilima ostala stabilnom, iako drugi proizvođači javljaju o njezinom mekšanju, dok je prodaja hibrida u prvih šest mjeseci porasla za 41% na godišnjoj razini.

Većina novih modela bit će u kategoriji “blagih hibridnih” vozila s niskonaponskim baterijama od 48 volti koje se pune u vožnji, odnosno bez potrebe za utičnicom. Najavljeni su i automatski mjenjači s dvostrukom spojkom i unaprijeđen sustav povrata energije nastale kočenjem.

“Kada usporedite ovaj sustav s visokonaponskim hibridom, on ima vrlo sličan dobitak CO2 uz nižu cijenu za našeg kupca,” rekao je Christian Müller, Stellantisov viši potpredsjednik pogonskih sustava za regiju EMEA.

“Naš je sustav podjednako dobar kao drugi, ali s ponešto boljom ulaznom cijenom,” dodao je.

Reuters piše da “pristupačna hibridna tehnologija Stellantisa dopušta samo oko kilometar vožnje na isključivo električni pogon, u poredbi s oko 80 kilometara koje mogu prevaliti hibridi s utičnicom”.


Povezane vijesti

Comment here