PreporučenoTech

Stemi Hexapod: ‘hrvatski kurikulum’ za robotiku usvajaju škole širom svijeta  

Hexapod; Foto: stemi.education

Robot Hexapod hrvatske tvrtke Stemi odnedavno možete kupiti na aerodromu u Dubaiju, a to je samo jedan u nizu komercijalnih uspjeha projekta koji polako ali sigurno postaje osnova za podučavanje robotike u školama od SAD-a do Japana, piše u objavi na stranicama Hrvatske gospodarske komore.

>>>DS Doll Robotics predstavio napredak u izradi robotskih družica: hot?, scary & NSFW

“Dubai Airport najprometnija je zračna luka na svijetu s više od 80 milijuna putnika godišnje i prometom od 2,5 milijarde dolara. San je svakog brenda biti na takvom mjestu i ponosni smo što smo uspjeli ući na police vjerojatno najbolje trgovine na svijetu”, rekao je Slobodan Velikić, direktor prodaje Stemija, dodavši da veliku ulogu u njihovom širenju na tržište Emirata ima Hrvatska gospodarska komora.

“Emirati nam zbog udaljenosti nisu bili u fokusu, ali kako je HGK tamo organizirala poslovni Forum, otišli smo vidjeti ima li interesa za našim proizvodima i ispostavilo se da ima. Uz isporuku prvih količina Hexapoda za zračnu luku u Dubaiju trenutno radimo jedan pilot-projekt koji bi nam trebao omogućiti da od sljedeće sezone budemo prisutni i u njihovim školama”, objašnjava Velikić, uz napomenu da robot može ići u klasičnu prodaju, ali i da ga posebno podešavaju za škole. Upravo taj edukativni dio priče oko Hexapoda otkriva o kakvim se razmjerima uspjeha radi.

Vlastiti kurikulum

Naime, kako je robotika relativno novi predmet u školama, za nju još ne postoji standardizirani kurikul pa se škole diljem svijeta po tom pitanju snalaze kako znaju i umiju. Traže hardver i softver koji će profesorima i učenicima omogućiti da na jednostavan i pitak način savladaju osnove programiranja. Na tom polju Hexapod briljira jer dolazi s vlastitim kurikulom kojim se može trenirati sve što je za robotiku bitno – od mehanike i 3D modeliranja, do izrade mobilne aplikacije i samog programiranja.

“Robotika je multidisciplinaran proces, a to su prepoznali i edukacijski provideri. Specifičnost našeg robota u tome je što na njemu možete naučiti sve što je bitno da od djece napravite male inženjere. Hexapod učenici prvo moraju složiti, tu se uče mehanici, onda moraju proći 3D modeliranje gdje stječu znanja o dijelovima, da ubuduće mogu i sami nešto izraditi, onda ih učimo izraditi mobilnu aplikaciju preko koje se može upravljati senzorima, a naposljetku ih, naravno, učimo i programiranju”, naglašava Velikić.

Nismo imali novca za marketing, ali to nije ni naš forte. Odmah smo u početku uvidjeli da je naš put edukacija i u tom smjeru ‘guramo’.

Polivalentnost njihova robota privukla je pozornost škola diljem svijeta. Trenutno u SAD-u deset škola testira Hexapod i rade edukacije uz Stemijev kurikulum. Potpisali su ugovor i s distributerom za njemačko tržište gdje će također vrlo vjerojatno ući u školske programe, prisutni su i u Nizozemskoj, Japanu itd. Zasad nemaju negativnih iskustava s klijentima pa očekuju da se svi testni projekti naposljetku i ostvare.

Tržišna niša

Školstvo se jako sporo i teško mijenja, ne samo kod nas nego svugdje. To je jedan od globalnih problema koji su u Stemiju prepoznali i stvorili si tržišnu nišu. “Vrlo smo brzo shvatili da se ne možemo natjecati na komercijalnom tržištu s kineskim proizvođačima jer im cjenovno ne možemo parirati. Nismo imali novca za marketing, ali to nije ni naš forte. Odmah smo u početku uvidjeli da je naš put edukacija i u tom smjeru ‘guramo’. Razvoj STEM znanosti izuzetno je brz, a znanje stoji. Stoga nastojimo premostiti taj jaz između razvoja tehnologija i znanja o tehnologiji”, rekao je i dodao da se njihov model pokazao kao pun pogodak zbog svoje jednostavnosti.

>>>Prvi robotski voditelj TV vijesti zabavlja i brine Ruse

“Posebno nas raduje povratna reakcija koju dobivamo jer nam omogućava konstantno poboljšavanje. Uskoro planiramo izbaciti novi proizvod, ali i mnoge druge stvari. Stalno dolaze nove tehnologije, a ovo je područje koje ne trpi spavanje na lovorikama, morate konstantno evoluirati da biste bili konkurentni”, zaključuje Velikić prema izjavi koju prenosi HGK.

Pratite nas na Google vijestima