PreporučenoTech

Stigao je stabilni preglednik za bezbrižno i anonimno surfanje androidom: Tor

Za one kojima VPN nije dovoljan za bezbrižno i anonimno surfanje webom stiže sjajna vijest da je Tor preglednik za android izašao iz beta stupnja razvoja te je u stabilnoj inačici dostupan za preuzimanje.

>>>Tor Browser na Google Playu

“Mobilno pregledavanje i pretraživanje sadržaja u porastu je diljem svijeta, u pojedinim dijelovima to je jedini način na koji ljudi pristupaju internetu. U istim tim područjima, često postoji težak nadzor i online cenzura, stoga smo si kao prioritet dali da dosegnemo te korisnike,” piše u objavi na blogu Tor projekta.

Tor preglednik je oslonjen na otvoreni kȏd Firefoxa, što je vidljivo kroz pojedine pogodnosti i značajke sučelja, i niti u jednom trenutku ne uspostavlja direktnu vezu s mrežnim stranicama već koristi mrežu kriptografijom zaštićenih poslužitelja da bi sakrio identitet i IP adresu surfera.

The Onion Router, omiljen među novinarima i aktivistima jer omogućuje izbjegavanje nadzora i cenzure dok nudi sigurnu komunikaciju, danas koristi sve veći broj ljudi, dijelom jer uz spomenute prednosti omogućuje odjeb geoblokiranja, dijelom jer može poslužiti za ilegalne aktivnosti.

>>>Do svidanja VPN-u u Rusiji

Tor piše da novi preglednik neće raditi na iOS-u jer Apple blokira nužne procese i inzistira na korištenju svojih makina, vlasnicima iPhonea i iPada preporučuje korištenje Onion Browsera.

O Toru – CARNET

Tor je jedan od najboljih i najšire korištenih sustava za osiguravanje privatnosti i anonimnosti prilikom korištenja Interneta. Ispravnim korištenjem Tor mreže moguće je zamaskirati put mrežnog prometa te tako prikriti svoj identitet i aktivnosti na internetu. Također, zbog načela rada Tor mreže moguće ju je koristiti i za zaobilaženje cenzure – ukoliko pružatelj mrežnih usluga blokira pristup nekoj web stranici, čestu ju je i dalje moguće posredno posjetiti kroz Tor mrežu.

Tor mreža –tehnička pozadina i napredno korištenje (.pdf)