Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Stiglo je vrijeme’ za nacionali program četverodnevnog radnog tjedna u Španjolskoj

Slika mlade žene na siesti; Gustave Courbet (1844.)

Španjolska nastavlja s pripremama za provedbu pilot program četverodnevnog radnog tjedna uz procjene pojedinih dionika da bi on mogao zaživjeti već ove jeseni.

Jedan o pokretača inicijative, malena ljevičarska stranka Más País, u siječnju je predložila trogodišnji projekt vrijedan 50 milijuna eura koji bi kompanijama omogućio da učinke i značajke skraćenog radnog tjedna testiraju uz minimalni rizik. Prema prvim konkretnijim obrisima, vlada bi eventualne troškove eksperimentiranja u prvoj godini pokrila sa 100%, za 50% u drugoj i 33% u trećoj godini programa.

>>>Španjolska priprema pilot program četverodnevnog radnog tjedna

“S četverodnevnim radnim tjednom (32 sata) započinjemo s pravom raspravom našeg vremena,” napisao je Iñigo Errejón iz Más Paísa na Twitteru. “To je ideja čije je vrijeme stiglo.”

Guardian piše da su slično gledište u posljednjim tjednima usvojile i druge ljevičarske stranke u Španjolskoj, naciji koja je u 1919. godini zahvaljujući četrdeset četverodnevnom štrajku u Barceloni postala jedna od prvih u Europi s osmosatnim radnim danom.

>>>Isplate temeljnog dohotka za milijune ljudi počinju u svibnju: Španjolska

“Španjolska je jedna od zemalja u kojoj radnici u prosjeku rade više nego u ostatku Europe. Ali mi nismo među najproduktivnijim nacijama,” veli Errejón. “Moje je gledište da više radnih sati ne znači i veću produktivnost.”

“Crvene linije”

U njegovoj stranci procjenjuju da bi traženi proračun od 50 milijuna eura pilot program otvorio za oko 200 kompanija ili od 3,000 do 6,000 radnika.

>>>Esej koji pravo na rad suočava s božanskim darom nerada 23. besplatan naslov BEK-a

“Jedine su crvene linije naša želja da vidimo istinsko smanjenje radnih sati bez gubitaka u plaćama ili radnim mjestima,” rekao je član stranke Héctor Tejero čija je procjena nakon razgovora s predstavnicima vlade da bi pilot mogao krenuti već ove jeseni.

U širem kontekstu, riječ je o prvoj nacionalnoj inicijativi za smanjenje radnih sati otkad je Francuska u 1998. započela s prelaskom na 35-satni radni tjedan. “Španjolska će biti prva zemlja koja poduzima ispitivanje ovakve magnitude,” rekao je Tejero. “Pilot projekt poput ovog nije proveden nigdje u svijetu.”

Software Delsol

Más País predlaže da projektom upravlja vijeće stručnjaka s predstavnicima vlade, sindikata i poslodavaca čija bi zadaća bila i interpretacija, odnosno analiza rezultata.

Inicijatori se ufaju da će iskustvo biti slično onom tvrtke Software Delsol s juga Španjolske koja je lani prva u naciji implementirala četverodnevni radni tjedan. “Oni su zabilježili smanjenje izostajanja s posla, produktivnost je porasla i radnici kažu da su sretniji,” naveo je Tejero.

>>>Burilović pozdravio povećanje kvota, podržao strože uvjete za one koji više puta odbiju posao

Izvor iz španjolskog ministarstva industrije kaže da su razgovori o pilot projektu u početnoj fazi. Sve je otvoreno, od cijene programa preko broja uključenih kompanija do vremenskih rokova, rekla je sugovornica Guardiana.

Ideja, dakako, nailazi na otpor poslodavaca i udruga koje zastupaju njihove interese.

“Izlazak iz krize traži više a ne manje rada,” izjavio je u prosincu Ricardo Mur iz CEOE-a, najveće poslovne udruge u Španjolskoj karakterizirajući prijedlog kao “ludilo”.

Globalna pažnja

Projekt i njegov napredak privlače pažnju zagovornika skraćenog radnog tjedna u Ujedinjenom Kraljevstvu i drugdje.

“Koliko razumijem, ovo bi na nacionalnoj razini bio prvi pilot četverodnevnog tjedna ikad,” komentirao je Joe Ryle iz “4 Day Week” kampanje koji također drži da je sazrjelo vrijeme za prekretnicu.

>>>Irvine Welsh: sustav nam je na kraju životnog ciklusa a tranziciju smo povjerili idiotima | FEKP

“Način na koji radimo ljudima očito izaziva stres, potiče izgaranje, preopterećenost i izaziva masivne probleme u radnom okolišu i mentalnom zdravlju. Četverodnevni tjedan bio bi dobar za gospodarstvo, za radnike i za okoliš. U tome nema baš ničeg nedopadljivog,” rekao je Ryle za Guardian.