PolitikaPreporučeno

Stigmatizacija oboljelih u Osječko-baranjskoj županiji: COVID-19/3. srpanj  

Na području Osječko-baranjske županije nakon testiranja potvrđeno je 12 novopozitivnih na koronavirus, rekao je u petak na konferenciji za novinare načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Goran Ivanović te osudio pojavu stigmatizacije oboljelih u malim sredinama.

>>>Tko bi pomislio da u Hrvatskoj ima onih koji stigmatiziraju oboljele: COVID-19

U proteklih 24 sata u osječkom Kliničkom bolničkom centru i županijskom Zavodu za javno zdravstvo testirano je 175 uzoraka, od čega je 12 uzoraka bilo pozitivno na koronavirus.

Šest slučajeva je iz Osijeka, četiri iz Đakova i dva iz Dalja.

„S obzirom da smo nedavno ukinuli rad COVID ambulanti, od jučer je aktiviran mobilni tim za kojeg smatramo da je puno operativniji jer brzo može otići na mjesto događaja, uzeti uzorke i donijeti ih na testiranje”, rekao je Ivanović.

>>>Novi slučajevi širom Osječko-baranjske županije, nadbiskup izašao iz bolnice: COVID-19/2. srpanj

Upozorio je da je u nekoliko zadnjih dana šire razmjere poprimila pojava stigmatizacije osoba koje su pozitivne na koronavirus, posebice u malim sredinama.

“To nije dobro, ne treba širiti neprovjerene informacije nego treba stvar prepustiti struci koja prati situaciju“, dodao je.

U samoizolaciji 1864 osobe, bit će komplicirano s provedbom glasovanja

Na upit ima li nekih posebnih uputa građanima za nedjeljne izbore, Ivanović je rekao kako je Izborno povjerenstvo 4. izborne jedinice dobilo jasne upute Državnog izbornog povjerenstva kako u ovoj situaciji provesti glasanje kad je riječ o osobama u samoizolaciji.

„Bit će vrlo teško jer je takvih osoba 1864. Proces odlaska kod svih njih bit će vrlo kompliciran, ali se nadam da će svi dobiti priliku glasati“, zaključio je Ivanović.

>>>Građanska inicijativa Narod odlučuje otvorila pitanje ustavnosti izbora: COVID-19

Na području županije trenutno je 209 pozitivnih, u KBC-u je hospitalizirano 27 osoba od kojih nijedna nije na respiratoru. U samoizolaciji je 1864 osobe, od toga je 207 novih slučajeva u odnosu na jučer.

Policijski djelatnici su na dojavu građana obavili jednu provjeru kršenja samoizolacije koja se pokazala točna, a riječ je o slučaju na području Đakova. Obavljeno je samoinicijativno 56 provjera, pri čemu nije utvrđeno kršenje, rekao je Ivanović.