PolitikaPreporučeno

STIKO: vrlo jasan signal rizika za žene mlađe od 60 godina; HZJZ/EMA: rizik se ne može utvrditi

Krunoslav Capak; Foto: Nacional Tjednik/YouTube

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) preporučio je nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca dijeleći mišljenje Europske agencije za lijekove (EMA) da koristi od cijepljenja značajno nadmašuju rizik od nuspojava, jer cjepivo djelotvorno štiti od hospitalizacije i smrti.

“Pritom podsjećamo na opasnost od oboljenja od covida-19, čija stopa smrtnosti (Case Fatality Rate) trenutno iznosi oko 2,2 posto, što znači da se na svakih 45 potvrđenih slučajeva zaraze u Hrvatskoj statistički može očekivati jedan smrtonosni ishod”, priopćio je HZJZ u četvrtak.

>>>HDZ-ov epidemiološki stručnjak Capak pravda odluku o stranačkom šefu, kudi Ostojića

Kao i EMA, i HZJZ će i dalje nastaviti pomno pratiti sigurnost i učinkovitost cijepljenja i o tome redovito obavještavati javnost.

>>>Ministarstvo zdravstva zavarava javnost o učinkovitosti cjepiva AstraZenece | Fact Check

HZJZ navodi kako je EMA ocijenila da, iako nije moguće isključiti moguću povezanost cijepljenja protiv covida-19 s razvojem vrlo rijetkih slučajeva neuobičajenih tromboza sa smanjenim brojem trombocita, koristi od cijepljenja s AstraZenecom u prevenciji hospitalizacije ili smrti prevladavaju nad nuspojavama.

>>>Capak ponovio dezinformaciju o učinkovitosti lockdowna, najavio kazne između 100 i 200 eura

Temeljitom analizom specifičnih poremećaja zgrušavanja prijavljenih nakon cijepljenja AstraZenecinim cjepivom, EMA je zaključila da postoji moguća povezanost cijepljenja s razvojem ovih vrlo rijetkih događaja. Takvi će se poremećaji zgrušavanja odsad navoditi kao vrlo rijetka moguća nuspojava cijepljenja.

>>>Capak o broju testova: u zajedničkom nam je interesu da sve ostane kako i jest

EMA podsjeća cijepljene osobe na moguće simptome na koje je potrebno obratiti pažnju i javiti se liječniku. Isto tako, EMA podsjeća i liječnike da trebaju misliti na mogućnost takvih događaja kod cijepljenih osoba koje razviju simptome koji mogu ukazivati na takav poremećaj zgrušavanja.

Prosudbe EMA-e/HZJZ-a i odgovornih nacionalnih vlasti

Većina se ovih događaja dogodila unutar dva tjedna nakon cijepljenja kod žena mlađih od 60 godina, ali se iz analiziranih podataka ne može utvrditi da su dob i spol doista čimbenici koji povećavaju rizik od nastanka tih nuspojava.

>>>Nakon skandalozne zlouporabe ovlasti Krunoslav Capak mora dati ostavku: GLAS

Europska agencija za lijekove i dalje smatra da je korist od cijepljenja u smislu sprječavanja covid-19, komplikacija, bolničkog liječenja i smrti uzrokovanih bolešću covid-19, veća od rizika koje nosi cijepljenje.

Unatoč navodima HZJZ-a i njegovom pozivanju na EMA-u, njemačko je Vijeće za cjepiva (STIKO) u srijedu nakon objave Agencije reklo da postoje jasni signali o riziku koje cjepivo AstraZenece predstavlja za žene mlađe od 60 godina kod kojih su izgledi za krvne poremećaje nakon cijepljenja AstraZenecom dvadeset puta učestaliji nego što je to za očekivati u normalnim okolnostima.

>>>‘Vrlo jasan signal rizika’ za mlađu žensku populaciju | cjepivo AstraZenece

“Gledali smo koliko se slučajeva događa u društvu, kao pozadinsku incidenciju, i potom to uspoređivali sa slučajevima uočenima između četiri i 16 dana nakon cijepljenja,” rekao je član STIKO-a Christian Bogdan na virtualnom brifingu. “Kad to uzmete u obzir, onda dolazite do opaženog i očekivanog omjera … koji je 20 puta veći kod žena između 20 i 59 godina,” naveo je prema citatu Reutersa.

>>>Neustrašivi Jandroković prkosi Plenkoviću, Berošu i Capaku: ‘epidemiološke mjere daju rezultate!’

Među zemljama koje su u posljednjih desetak dana ograničile upotrebu cjepiva AstraZenece isključivo na osobe starije od 60 godina su Njemačka, Nizozemska, Španjolska, Italija, Estonija, Kanada, Južna Koreja i Filipini.

>>>Pratite nas na Google vijestima

Grabancijaš/Hina

Comments (1)

  1. […] >>>STIKO: vrlo jasan signal rizika za žene mlađe od 60 godina; HZJZ/EMA: rizik se ne mož… […]

Comments are closed.