Biznis i ekonomijaPreporučeno

Stižu upozorenja o ‘neizbježnoj pandemiji’, tržišta na aparatima  

Ilustracija: Gerd Altmann

Azija je u srijedu javila o stotinama novih slučajeva zaraze koronavirusom SARS–CoV-2, dok Sjedinjene Države upozoravanju na “neizbježnu pandemiju” nakon što su nova žarišta uočena širom Europe i Bliskog istoka.

Najava izaziva novu groznicu na tržištima već oslabljena imuniteta. Reuters navodi da je u posljednja četiri dana s MSCI World indeksa (koji prati kretanje dionica 1,644 kompanija) izbrisano tri bilijuna dolara.

>>>Prestravljeni Dow pao za više od 1 000 bodova, sa S&P-a isparilo 1.33 bilijuna dolara

Ocjenu da bi uskoro moglo uslijediti proglašenje pandemije u srijedu su iznijeli službenici Svjetske zdravstvene organizacije i američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC’s). “Nije pitanje hoće li. Pitanje je kad će i koliko će ljudi biti zaraženo,” rekla je u utorak zamjenica glavnog direktora CDC-a, Anne Schuchat.

Olimpijske brige

Nacionalna zdravstvena komisija Narodne Republike Kine u srijedu je nabrojala 406 novih infekcija, manje od 508 identificiranih dan prije. Ukupni broj registriranih slučajeva od početka epidemije je 78,064. Umrlo je 2,715 ljudi.

Južna Koreja sa srijedom bilježi 1,146 slučajeva, najviše izvan granica Kine.

Situacija je napeta i u Japanu, čija ekonomija koketira s recesijom. Potvrđeno je 164 infekcija, dok se 691 osoba nalazi u karanteni na kruzeru južno od Tokyja. Japanski premijer Shinzo Abe je pozvao na odgađanje ili otkazivanje sportskih događaja što izaziva zabrinutost oko sudbine ovogodišnjih olimpijskih igara, ključnih za kratkoročni boljitak gospodarstva.

>>>Velika oklada na strah u veljači: VIX

Reuters javlja da je zaključno sa srijedom izvan granica Kine zabilježeno više od 50 smrtnih slučajeva, uključujući 11 u Italiji i 16 u Iranu koji je postao žarišna točka Bliskog istoka.

Italija s 322 potvrđene infekcije ostaje glavno žarište Europe iz kojeg je virus pronašao put do Alžira, Austrije, Hrvatske, Rumunjske, Španjolske i Švicarske.