PolitikaPreporučeno

‘Što je previše, previše je’: Sanders predstavio porez na bogatstvo

Bernie Sanders, progresivni socijalist u utrci za budućeg predsjednika Sjedinjenih Država, u utorak je predstavio plan oporezivanja građana s bogatstvom većim od 32 milijuna dolara.

“Što je previše, previše je.”

Bernie Sanders

Senator iz liberalnog Vermonta kaže da bi njegov “porez na ekstremno bogatstvo” odgovorio na povijesnu nejednakost i financirao sustav zdravstva za sve. Novac bi također iskoristio za društvenu stanogradnju i univerzalnu brigu o djeci.

>>>Najbogatiji bogatiji za 70,000 $ po minuti, 4 milijuna $ po satu, 100 milijuna $ na dan: Bloomberg

“Što je previše, previše je. Mi ćemo krenuti na milijardersku klasu, znatno umanjiti nejednakost u Americi i spriječiti pretvaranje naše demokracije u korumpiranju oligarhiju,” naveo je senator u izjavi za javnost.

Sanders se u aktualnom trenutku odmjerava s podjednako progresivnom suparnicom Elizabeth Warren koja mu je prema posljednjim anketama za petama, ili ga je već prestigla. Warren je također obećala “porez na bogatstvo”, iako je njezina ljestvica nešto viša – na 50 milijuna dolara.

>>>Ja podržavam Yanga: Elon Musk

U nacionalnim anketama i Sanders i Warren kaskaju za bivšim potpredsjednikom Joeom Bidenom.

Progresivna, ‘protuustavna taksa’

Sanders predlaže porez od 1% za osobe s imutkom od 32 milijuna dolara koji bi rastao progresivno s bogatstvom sve do 8% za ljude s više od 10 milijardi dolara kakvih je u SAD-u približno 180,000. Plan su analizirali Gabriel Zucman i Emmanuel Saez, profesori ekonomike sa Sveučilišta Berkeley u Kaliforniji, čija je procjena da bi on kroz jedno desetljeće namaknuo oko 4.35 bilijuna dolara.

>>>Njemački ministar financija podržao uvođenje poreza na bogatstvo

Reuters piše da bi, poput brojnih Sandersovih prijedloga, porez na bogatstvo morali odobriti Kongres i Senat te da pitanje njegove ustavnosti “ostaje otvoreno”.