PolitikaPreporučeno

Što je veći domet sustava koji će se dostaviti, to ćemo dalje gurnuti naciste: Lavrov

Sergej Lavrov; Foto: NBC News/YouTube

Moskva je u ponedjeljak zaprijetila da će zapadnjačke isporuke dalekometnog oružja Kijevu rezultirati dubljim prodorom i povećanjem sigurnosne zone između granica Novorusije i ostatka Ukrajine, odnosno da daljnje naoružavanje i sudjelovanje u posredničkom ratu podrazumijeva veće teritorijalne gubitke.

>>>Američki Kongres reaktivirao ‘Zakon o zakupu’ iz 1941.; Volodin: hipoteke su skupe

Upozorenje i prijetnja stižu nakon što su Sjedinjene Američke Države i Britanija najavile da će Kijevu dostaviti napredne dalekometne sustave, uključujući američki M142 (HIMARS) i britanski M270.

“Što je veći domet sustava koji će se dostaviti, to ćemo dalje naciste gurnuti s linije s koje prijete stanovništvu ruskog porijekla i Ruskoj Federaciji,” rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na tiskovnoj konferenciji.

>>>Usamljeni američki senator blokira 40 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu

Rusija je “denacifikaciju” i demilitarizaciju navela kao temeljne povode za ono što naziva “specijalnom vojnom operacijom”. Kijev i njegovi zapadnjački pobornici drže da su takve tvrdnje fikcija i da se Ukrajina bori za opstanak uslijed imperijalističkog pohoda vojno nadmoćnog susjeda.

>>>Slobodoumni ljudi pitaju gdje je malj ‘sveca Hitlera’ kojeg štuju ukrajinski nacisti

Grabancijaš se priklonio neovisnim medijima koji su odlučili ne ignorirati povijesni kontekst i uspon neonacizma u Ukrajini, ususret ratu naširoko prepoznat u zapadnjačkim medijima glavne struje.

Bojna Azov

Bojna Azov krajnje je desničarska nacionalistička paravojna organizacija sa sjedištem u Ukrajini.

Osnovana 2014., grupa promiče ukrajinski nacionalizam i neonacizam kroz svoje paravojne organizacije; Nacionalne milicije i političkog krila Nacionalnog korpusa.

Značajna je po regrutiranju krajnje desnih stranih boraca iz SAD-a i Europe, kao i po svojim opsežnim transnacionalnim vezama s drugim ekstremno desnim organizacijama.

Godine 2022. grupa se ponovno našla u fokusu uslijed borbe protiv ruskih snaga u Kijevu, Harkovu i Mariupolju.

Stanford/CISAC

Ruski je predsjednik u intervjuu emitiranom u nedjelju Sjedinjene Države upozorio da će Rusija udariti nove ciljeve ukoliko dođe do razmještanja novog oružja.

>>>Putin: zapadnjačke pošiljke oružja ‘lomimo kao orahe’

Domet raketnih sustava koje namjeravaju isporučiti Amerikanci i Britanci ovisi o municiji. Primjerice, HIMARS ima maksimalni domet do 300 kilometara, no rakete namijenjene Ukrajini sežu do 64 kilometara – dvostruko više od haubica koje je SAD već dostavio na bojišnice.

Pratite nas na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (4)

  1. […] >>>Što je veći domet sustava koji će se dostaviti, to ćemo dalje gurnuti naciste: Lavro… […]

  2. […] >>>Što je veći domet sustava koji će se dostaviti, to ćemo dalje gurnuti naciste: Lavro… […]

  3. […] >>>Što je veći domet sustava koji će se dostaviti, to ćemo dalje gurnuti naciste: Lavro… […]

  4. My husband and i ended up being so happy that Emmanuel managed to round up his web research from your ideas he was given from your web site. It is now and again perplexing just to continually be giving away tricks which often some other people might have been selling. And we all know we have the blog owner to give thanks to because of that. All the illustrations you’ve made, the straightforward web site menu, the friendships you will help to instill – it’s many fabulous, and it’s assisting our son in addition to us believe that that content is cool, which is certainly pretty pressing. Thank you for the whole thing!

Comments are closed.