Biznis i ekonomijaPreporučeno

Strahovi od recesije su imanentni: Sentix

Moral među investitorima eurozone u listopadu su urušio na najniže razine u više od šest godina sugerirajući da nove mjere poticaja Europske središnje banke nisu otjerala bojazan od recesije.

>>>Rehn upozorio na ‘japanifikaciju’ inflacijskih očekivanja u eurozoni

Grupa za bihevioralne financije Sentix u ponedjeljak javlja da je vrijednost indeksa o sentimentu investitora pala na -16.8 s -11.1 u rujnu, što odgovara razini iz travnja 2013. godine kada su ugrubo započele pripreme za poticanje eurozone stvaranjem kolosalnih količina novca za kupnju obveznica.

“Nije bilo pozitivne reakcije na mjere podrške koje su poduzele središnje banke, procjene ekonomskog stanja su u silaznoj putanji na širokoj fronti,” komentirao je generalni direktor Sentixa, Patrick Hussy.

>>>Ekonomija eurozone ‘blizu zatajenja’: IHS Markit

Investitori su turobni i oko budućih ekonomskih izgleda koji su u listopadu dobili ocjenu -18.0 s -12.8 u rujnu.

“Strahovi od recesije su imanentni,” rekao je Hussy.

Njemačka ekonomija, lokomotiva europskog gospodarstva, u drugom je kvartalu zabilježila kontrakciju ekonomije. Brojni ekonomisti, uključujući Sentix, očekuju da će se aktivnost smanjiti u trećem tromjesečju, podsjeća Reuters.

Dva uzastopna kvartala pada ekonomskih aktivnosti generalno su prihvaćeni kao tehnička recesija.

Zasebni indeks Sentixa koji prati moral njemačkih investitora otkriva tjeskobu kakva nije zabilježena od srpnja 2009. godine kad je narušavanje stabilnosti financijskog sustava prepalo sve odreda.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 957 investitora u razdoblju od 3. do 5. listopada.