Biznis i ekonomijaPreporučeno

Štrajk u njemačkim zračnim lukama prizemljio gotovo 300.000 putnika

Jednodnevni štrajk u sedam njemačkih zračnih luka, uključujući Frankfurt i München, u petak je osujetio planove gotovo 300.000 putnika uz prijetnju sindikata i radnika da će propust u ispunjavanju zahtjeva o povećanju plaća “za najmanje 500 eura” rezultirati ljetom “kaosa”.

Industrijska akcija koincidira s početkom 59. Münchenske sigurnosne konferencija tijekom koje se u glavni grad Bavarske slijevaju diplomati i nacionalni lideri.

>>>‘Minimalno 500 eura’: u Njemačkoj pripreme za vikend kaosa u štrajkom pogođenim zračnim lukama

Reuters bilježi prve znakove remećenja za više od 40 predsjednika vlada i 60 ministara. Rumunjski ministar vanjskih poslova tako se našao prizemljenim u Austriji odakle je krenuo na više od četiri sata dugu vožnju prema Münchenu.

Raritetna eskalacija

Udruga zračnih luka ADV procjenjuje da je u Frankfurtu, Münchenu, Stuttgartu, Hamburgu, Dortmundu, Hannoveru i Bremenu otkazano oko 2.340 letova što utječe na oko 295.000 putnika.

“Malokad vidimo ovakvu eskalaciju kroz štrajkačku akciju,” rekao je Ralph Beisel iz ADV-a za Bayerischer Rundfunk televiziju. “Kad jutros gledamo terminale u zračnim lukama to nas više podsjeća na najgore dane koronavirusa, a manje na štrajk upozorenja.”

Moćni sindikat Verdi u srijedu je proglasio krah pregovora o kolektivnom ugovoru za tri grupe radnika: osoblje na tlu, javne službenike i zaštitare. Štrajk upozorenja, koji je Beisel naizgled propustio uočiti, odigrao se u siječnju u zračnoj luci u Berlinu.

Sindikat traži povećanje plaća za 10.5%, ili najmanje 500 eura mjesečno.

“Ako se sada ništa ne napravi oko plaće, mi ćemo svi biti u još jednom kaotičnom ljetu,” rekla je u petak potpredsjednica Verdija, Christine Behle, za Inforadio. “Ovo je o slanju uistinu snažnog signala.”

Lufthansa je u petak izvijestila o otkazivanju 1.300 letova i suspendirala sve operacije u Frankfurtu i Münchenu. Prijevoznik nije iznio procjenu gubitka, no Reuters piše da su slične industrijske akcije u prošlosti koštale između 10 i 15 milijuna eura dnevno.

>>>IATA vidi oporavak avioprijevoza u 2023. godini

Lider Verdija, Frank Werneke, u razgovoru za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung kaže da sindikat može proširiti svoje akcije na zdravstvo i komunalne usluge, uz naglasak na prikupljanje i odvoz smeća.

Oblik stvari koje dolaze

Današnja je industrijska akcija dio šireg trenda potaknutih divljanjem cijena u kontekstu posredničkog rata u Ukrajini i posljedične krize životnih troškova.

>>>U avioprijevozu prvi vjesnici reanimacije nezadovoljstva zaustavljenog pandemijom

Radničko nezadovoljstvo u posljednjim mjesecima raste u Francuskoj, Britaniji, Španjolskoj i Hrvatskoj gdje su visoke cijene hrane i energenata urušile životni standarda i razotkrile veću ili manju neučinkovitost distribucije novca kroz državne potpore i inflatorne dodatke.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Verdi je novi štrajk najavio u petak nakon što je propala još jedna runda razvučenih pregovora koji su impasse od siječnja. Prijašnji je veliki radnički prosvjed, održan 17. veljače, utjecao na gotovo 300.000 putnika. […]

Comments are closed.