PolitikaPreporučeno

Stranka zdušno proturuske Kallas pobjednica izbora u Estoniji

Liberalni Reformisti estonske premijerke Kaje Kallas u nedjelju su osigurali prvo mjestu na parlamentarnim izborima.

Rezultati temeljeni na 98% prebrojanih listića liberalnoj grupi daju 31.5%, a krajnjoj desnici (EKRE) 16.1% glasova.

>>>Strateška autonomija, naivnost i sankcije – kratkovidnost i ucjene: govor Sanne Marin

Kallas je u izbore ušla uz gorljivo proukrajinsku i proeuropsku, odnosno proturusku retoriku. Rat u Ukrajini i nacionalnu sigurnost bile su glavne teme predizbornih kampanja i rasprava.

“Mi … moramo investirati u svoju sigurnost, naši agresivni susjedi nisu nestali niti će nestati, stoga moramo s tim raditi,” rekla je 45-godišnja političara u hotelu u kojem je njezina stranka čekala rezultate.

Reformisti su dobili i izbore u 2019. godini ali je njihovu vladavinu osujetila koalicija tri manje stranke koja se raspala u 2021. godini i otvorila put rokadi.

Zdušna saveznica SAD-a

Analitičari u inicijalni reakcijama još uvijek procjenjuju dionike potencijalne vladajuće većine budući da je program drugoplasiranog EKRE-a temeljen na protivljenju zelenoj tranziciji i prestanku primanja izbjeglica iz Ukrajine.

EKRE je kritizirao i slanje velikih količina oružja Ukrajini uz argument da politika slabi obrambenu sposobnost i sigurnost Estonije.

Nacija ima i veliku rusku manjinu koju povijesno zastupa Estonska stranka centra, no njezini su glasovi i retorika zasjenjeni ili marginalizirani aktualnim unutarnjim i vanjskim politikama i previranjima.

>>>Kallas: Rusija dnevno ispali granata koliko ih EU proizvede u mjesec dana

Estonija je ključna članica istočnog boka NATO-a i slovi kao jedna od najvećih i najzdušnijih prozapadnjačkih nacija na granici s Rusijom.

“Lokacija ovih zemalja – proamerička, proeuropska gospodarska uspješnost, snalažljivost, demokratičnost i ljubav prema ljudskim pravima nešto je što Rusija vidi kao prijetnju,” komentirala je htijenja i politiku baltičkih zemalja Kristine Berzina iz njemačkog Marshall fonda koji financira SAD.

“Ove su zemlje najodaniji i najpouzdaniji saveznici Sjedinjenih Država,” rekla je za NPR.

Na izbore se odazvalo 63.7% građana, što je u skladu s povijesnim trendovima. Putem interneta je glasalo 51% sudionika, uključujući Kallas.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima