PolitikaPreporučeno

Strateški značajno razaranje velike brane u Ukrajini | VIDEO

Ukrajina i Rusija u utorak ujutro razmjenjuju optužbe o odgovornosti za uništenje ustave na rijeci Dnjepar u području pod kontrolom Moskve.

Trideset metara visoka i 3.2 kilometra dugačka brana Nova Kahovka na svojoj je sjevernoj strani čuvala golemi rezervoar vode koja sada plavi sve pred sobom i remeti ukrajinske planove za proboj na nizvodnim, jugoistočnim bojišnicama.

Rezervoar je služio i za vodoopskrbu poluotoka Krima i Nuklearne elektrane Zaporožje od Rusije osvojene neposredno nakon početka invazije u veljači 2022. godine.

Reuters piše da je na putu plimnog vala oko 22.000 ljudi u 14 naselja u ukrajinskoj južnoj oblasti Herson gdje rijeka Dnjepar crta dobar dio fronte.

Videozapisi objavljeni na društvenim mrežama bilježe veliku količinu vode koja se slijeva preko ostataka ustave.

Od Rusije imenovan dužnosnik u gradu Nova Kahovka za TASS je rekao da je evakuirano oko 300 kuća i da se brana izgledno neće moći popraviti.

Strateški čin

Proboj ustave stiže uslijed prvih vjesnika dugoočekivane ukrajinske protuofenzive koja se materijalizira na području grada Bahmuta.

Rusija je u posljednja dva dana izvijestila o odbijanju dva ukrajinska napada uz tvrdnje o uništenju velike količine mehanizacije i ljudstva.

>>>‘Demoralizacija’, propitivanje ruske obrane širom istočne bojišnice | ukrajinska protuofenziva

Moskva je kroz noć raketama zasula i Kijev nad kojim je srušeno više od 20 krstarećih raketa.

Južno zapovjedništvo ukrajinske vojske jutros za razaranje brane optužuje Rusiju.

“Razmjeri uništenja, brzina i obujam vode, i izgledna područja plavljenja se razjašnjavanju,” napisalo je zapovjedništvo na Facebooku.

Ukrajinska vojno-obavještajna služba kasnije je na Telegramu navela da su Rusi branu u zrak digli “u panici”.

I Kijev i Moskva čin klasificiraju kao “teroristički”.

Hidroelektrana Kahovka “potpuno je uništena” i ne može se popraviti nakon detonacije u strojarnici, rekla je ukrajinska državna Hidroelektra.

Ustava od strateškog značaja oštećena je i lani u studenom.

TASS je u 10 sati izvijestio da je “već popustilo 14 od 28 raspona HE Kahovka i da se uništavanje nastavlja.

Razaranje brane ograničava upotrebu teških, glavnih borbenih tenkova s kojima je Zapad naoružao Ukrajinu, ali i plavi ruske fortifikacije na istočnoj obali Dnjepra.

Blitz anketa korisnika Twittera čiji je račun posvećen ratu nakon sat vremena i na uzorku od 30.000 odgovora ukazuje da većina njegovih pratitelja drži kako je branu sabotirala Ukrajina.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Strateški značajno razaranje velike brane u Ukrajini | VIDEO 06/06/2023 […]

  2. […] Strateški značajno razaranje velike brane u Ukrajini | VIDEO 06/06/2023 […]

Comments are closed.