Politika

Student iz Grubišnog polja nasumično regrutiran za promišljanje o budućnosti Unije

Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju i domaćica Konferencije o budućnosti Europe Dubravka Šuica; Foto: Xavier Lejeune

Kada je Ivan Begić, 23-godišnji student socijalnog rada u Zagrebu, u lipnju primio telefonski poziv nije bio siguran šali li se netko ili ga možda pokušava prevariti. Glas s druge strane ponudio mu je besplatno putovanje avionom u Strasbourg, tri noćenja u hotelu, hranu i dnevnice.

Zauzvrat je samo trebao sudjelovati na Konferenciji o budućnosti Europe, organiziranoj u Europskom parlamentu, i iznositi svoja mišljenja.

>>>200 nasumično odabranih građana razmatralo ideje i rješenja za demokratsku budućnost Unije

“Nisam vjerovao da tako nešto postoji pa sam krenuo istraživati po internetu. Guglao sam i zatim se uvjerio da to doista tako”, kaže mladić rođen u Grubišnom polju, gradiću sa 6.480 stanovnika na sjeveru Hrvatske.

“Čudan” odabir

Taj apsolvent socijalnog rada nije se dotad bavio temama Europske unije pa mu je bilo čudno zašto su baš njega nazvali i kako je agencija za pronalaženje sudionika uopće imala njegov telefonski broj.

“Konferencija o budućnosti Europe predstavlja jedinstvenu i pravodobnu priliku da europski građani i građanke rasprave o izazovima i prioritetima Europe”, piše u opisu događaja koji je Begić pronašao na internetu.

“Bez obzira na to otkuda ste i čime se bavite, ovo je prigoda da razmislite o tome kakvu budućnost želite za EU”, navedeno je ondje.

Begić je jednom davno sudjelovao u anketnom istraživanju agencije koja ga je nazvala u lipnju pa je tako agencija imala njegov broj mobitela.

Tri mjeseca kasnije poletio je avionom prema Strasbourgu.

>>>Velike riječi otvorile iluzornu predstavu o građanskoj participaciji, izravnoj demokraciji

U subotu se našao ondje među 180 građana EU-a, raznih godišta i zanimanja. Oko njega su bili poljoprivrednik, osiguravatelj i slikar. U Europskom parlamentu je svrstan u podgrupu s ljudima iz Bugarske, Finske i Španjolske.  Zajedno su raspravljali o zaštiti okoliša i zdravlju, a njihove ideje zapisivala je jedna dužnosnica.

“Smatram kako svaki građanin ima pravo iznijeti svoje mišljenje pa baš zato i jesmo ovdje. Da bi nas stručnjaci poslušali i koristili to u budućnosti”, kaže Begić.

Budućnost u tvojim rukama

No građani diljem Europe već godinama smatraju kako je EU elitistički projekt u kojem dobro plaćeni političari i bogataši donose odluke bez obzira na stavove ‘običnih ljudi’.

U EU nema povjerenja 58 posto hrvatskih građana, a vjeruje joj njih samo 38 posto, pokazuje anketa Europskog odbora regija i gradova provedena u rujnu 2020. godine. Britanski građani su pak odlučili na referendumu istupiti iz EU-a. U prosjeku 47 posto stanovnika zajedničkog bloka ima povjerenja u EU, a 45 posto nema.

Zbog toga Europska komisija, Europski parlament i Vijeće EU-a organiziraju četiri panela u rujnu i listopadu tijekom kojih će ukupno 800 nasumce izabranih građana iznijeti svoje ideje o raznim temama.

“Budućnost je u tvojim rukama”, piše u središnjoj dvorani Europskog parlamenta u Strasbourgu gdje su Begić i ostali razgovarali o zaštiti okoliša i zdravlju.

“Potrebno je početi odmalena u sprečavanju klimatskih promjena”, istaknula je talijanska građanka Maria iz Milana. “Djeca trebaju učiti u prirodi, u osnovnim školama odlaziti na izlete kako bi iskusila prirodu i tako je kasnije ne bi uništavala”, napomenula je.

Naše mišljenje znači

Mali Europljani mogli bi ići i biciklima u školu i zato je diljem EU-a potrebno urediti ceste sigurne za bicikliste, smatra poljski ekonomist Jaroslaw Pietras.

“EU nije samo Bruxelles, niti vlade članice. EU su i sela, i gradovi i regije…Treba se baviti onime što se radi u lokalnim zajednicama”, ističe Pietras.

>>>‘Civilna sluškinja’ Šuica predstavila obrise, ciljeve Konferencije o budućnosti Europe

Sve ideje se unose u zapisnik, obrađuju, pa pretvaraju u preporuke političarima koji donose odluke u EU. U proljeće 2022. godine bit će objavljen izvještaj s tim preporukama.

Europska komisija, Europski parlament i Vijeće EU-a tvrde da će ga uvažiti pa ispitati kako mogu djelovati na temelju tog izvještaja, a u okviru svojih nadležnosti.

Ivan Begić se nada da će političari primijeniti ideje o kojima on raspravlja u divovskoj zgradi od stakla i betona u Strasbourgu.

“Definitivno smatram da i naše mišljenje nešto znači. Ovakvi paneli doprinose razvoju demokracije u Europi”, kaže.