PreporučenoTech

Sud EU-a poništio odluku EK o nezakonitoj državnoj pomoći Appleu, Irska popušila 13 milijardi eura

Sud EU-a poništio je odluku Europske komisije iz kolovoza 2016. godine po kojoj je američki tehnološki div Apple morao vratiti 13 milijarde eura u irski proračun.

Prema priopćenju Suda, “Komisija nije uspjela dokazati” da je Apple imao “selektivnu ekonomsku prednost” koju mu je dala irska država poreznim olakšicama.

Komisija je 30. kolovoza 2016. donijela odluku da Apple mora vratiti 13 milijardi eura u irski proračun, zbog poreznih olakšica koje im je Irska omogućila.

>>>Mislim da svi razumiju zašto minimalni korporativni porez moramo uvesti sada: Scholz

Nakon trogodišnje istrage, Komisija je zaključila da je američka tvrtka na nezakonit način koristila porezne povlastice u Irskoj.

Irska je dala nepripadajuće porezne povlastice američkoj tvrtki Apple u visini 13 milijardi eura, koje ta tvrtka treba vratiti u irski proračun što je apsolutni rekord u pogledu kazni za nepoštivanje pravila o tržišnom natjecanju, objavila je tada Europska komisija.

Komisija je utvrdila da je “selektivni pristup omogućio Appleu da plati korporativni porez u visini od 1 posto svoje europske dobiti 2003. što je 2014. palo 0,005 posto” i da je Irska time odobrila Appleu nelegalne porezne olakšice, što im je omogućilo da plate manje poreza u odnosu na druge tvrtke.

Reakcija Komisije

Europska komisija je po objavi presude rekla da će pozorno proučiti presudu i ponovila kaka smatra da sve tvrtke trebaju plaćati pravedni dio poreza.

“Pozorno ćemo proučiti presudu i razmisliti o sljedećim koracima…Komisija u potpunosti podupire cilj da sve kompanije trebao plaćati pravedni dio poreza”, priopćila je izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager.

>>>Švicarska: direktna demokracija ukinula posebni porezni status za 24 tisuće stranih kompanija

“Ako neka zemlja članica da nekoj multinacionalnoj kompaniji porezne olakšice koje nisu dostupne njezinim konkurentima, to šteti pravednom tržišnom natjecanju u EU-u. To također lišava javnu riznicu i građane sredstava za prijeko potrebna ulaganja, čija je još veća u kriznim vremenima”, ističe potpredsjednica EK-a zadužena za tržišno natjecanje.

Presuda je veliki udarac za Vestager, koja je u prethodnoj i u sadašnjoj EK zadužena za tržišno natjecanje i zbog izricanja visokih novčanih kazni za više multinacionalnih kompanija postala je iznimno popularna.