Biznis i ekonomija

Sud Europske unije presudio o hidžabu, nošenju vjerskih, filozofskih ili duhovnih znakova

Foto: Pixabay

Tvrtke u Europskoj uniji mogu zabraniti nošenje marama dok je to opća zabrana koja ne diskriminira zaposlenice, objavio je najviši europski sud u četvrtak, kao najnoviju presudu o pitanju koje dijelu Europu godinama.

Slučaj se tiče muslimanke kojoj je rečeno da ne može imati pokrivenu glavu kad se prijavljivala za šestotjednu praksu u belgijskoj kompaniji.

>>>Europski sud podržao mrežnu neutralnost, telekomima uskratio profit od ‘brzih linija’

Tvrtka je rekla da imaju pravilo o neutralnosti, što znači da u njihovim prostorima nije dopušteno pokrivati glavu, bilo da je riječ o kapi ili šalu.

Žena se obratila belgijskom sudu, koji je savjet zatražio od Suda Europske unije (CJEU).

Sud Europske unije sa sjedištem u Luksemburgu rekao je da ne bi trebalo biti izravne diskriminacije u takvoj zabrani.

>>>Nezavisni odvjetnik Suda EU-a prepoznao diskriminaciju stranih radnika u Austriji

“Interno pravilo tvrtke koje zabranjuje vidljivo nošenje vjerskih, filozofskih ili duhovnih znakova ne predstavlja izravnu diskriminaciju ako se primjenjuje na sve radnike na općenit i nediferenciran način”, rekli su suci.

CJEU je prošle godine rekao da tvrtke iz EU-a mogu zabraniti zaposlenicama da nose marame pod određenim uvjetima, ako to trebaju učiniti kako bi kupcima projicirali sliku neutralnosti.

>>>Google dobio spor od javnog interesa, ‘pravo na zaborav’ ograničeno na EU

U Njemačkoj se godinama raspravlja o zabrani nošenja marama za žene na poslu, uglavnom u odnosu na učiteljice u državnim školama i sudačke pripravnice.

>>>YouTube vlasnicima autorskih prava ne treba otkriti detaljne informacije o ‘piratima’: CJEU

Francuska, u kojoj živi najveća muslimanska manjina u Europi, zabranila je nošenje islamskih marama u državnim školama 2004. godine.

Pratite nas na Google vijestima