PolitikaPreporučeno

Šuica predstavila četiri stupa europske demografske politike | VIDEO

Potpredsjednica Komisije Dubravka Šuica predstavila je u srijedu paket mjera koje su državama članicama na raspolaganju za suočavanje s demografskim promjenama u Europskoj uniji.

>>>Sa zaključcima najveće demokratske farse u povijesti Unije upoznato 4% Hrvata

Riječ je o setu mjera koje osiguravaju sveobuhvatan pristup demografskim promjenama. Temelji se na četiri stupa, prvi je potpora roditeljima u usklađivanju privatnog i profesionalnog života, što uključuje kvalitetnu skrb za djecu.

Druga je mjera potpora mladim naraštajima da napreduju, razvijaju vještine, imaju bolji pristup tržištu rada i cjenovno pristupačnom stanovanju. Treći je stup usmjeren na osnaživanje i očuvanje dobrobiti starijih osoba, posebice kroz odgovarajuće politike na području tržišta rada, a četvrti da se problem manjka radne snage rješava zakonitim migracijama, kao dopuna iskorištavanju talenata iz Unije.

>>>Nenad Bakić: demografski usud u travnju 2023. ‘uvjerljivo najveća tema u Hrvatskoj’

“Demografske promjene snažno utječu na naša društva i gospodarstva: od pada nataliteta na cijelom našem kontinentu do društva koje stari i postupno prerasta u društvo dugovječnosti. Zbog demografskih promjena koje su postale tako opipljive, trebamo hitno djelovati i na europskoj razini da promjene ne postanu prepreka gospodarskom rastu i konkurentnosti Unije”, izjavila je Dubravka Šuica, potpredsjednica Komisije za nadležna za demokraciju i demografiju.

Alatke

Komisija u svom prijedlogu ne nudi jedinstven pristup demografskom problemu za sve države članice jer svaka od njih ima drukčiju situaciju, nego daje skup mjera koje svaka članica može koristiti na način koji joj najbolje odgovora.

>>>Šonje motri demografske trendove, odgovara na pitanje može li hrvatsko poduzetništvo vratiti ljude?

Primjerice, Irska gdje je broj stanovnika u proteklih nekoliko desetljeća porastao s četiri na pet i pol milijuna, uglavnom zbog toga što su brojne multinacionalne kompanije osnovale svoja sjedišta u toj zemlji i koje su zaposlile visokoobrazovane stručnjake s velikim plaćama, danas ima problem sa stambenim zbrinjavanjem prosječnih građana koji si ne mogu priuštiti kupnju skupih stanova. S druge strane, zemlje poput Hrvatske, Bugarske i još niza zemalja imaju problem odljeva mladih, školovanih ljudi.

“Imamo posve različite situacije u različitim zemljama, negdje je samo odljev mozgova, negdje je depopulacija, negdje je nedostatak stambenog prostora. Mi sada s ovim setom mjera pokušavamo ponuditi alate koje bi država članice mogle upotrijebiti u skladu s njihovom situacijom na terenu”, kaže Šuica.

Komisija poziva države članice da demografska pitanja uključe u sva područja politike

Uz regulatorne instrumente i okvire politika, na razini Unije dostupan je i niz financijskih instrumenata za potporu državama članicama, kao što su Mehanizam za oporavak i otpornost i Europski socijalni fond plus (ESF+).

>>>Eurostat bilježi postojan porast fertiliteta u europskih doseljenika | 2013. – 2019. | infografika

Komisija je najavila da će u drugoj polovici studenoga službeno pokrenuti Platformu za iskorištavanje talenata te nove natječaje u okviru mehanizma za poticanje talenata.

Pratite nas na Google vijestima