PreporučenoTech

Šuška se da je Tesla postigao značajan tehnološki proboj, ‘bateriju od milijun milja’: Reuters

Proizvođač automobila Tesla Inc priprema predstavljanje značajnog tehnološkog proboja u razvoju baterija koji bi cijenu izrade električnih vozila trebao poistovjetiti s troškovima proizvodnje tradicionalnih automobila, doznaje u ekskluzivnoj maniri Reuters.

Naklapanja sugeriraju da će Model 3 s novom baterijom moći prevaliti milijun i šesto kilometara bez zamjene, no ljudi upoznati sa strategijom generalnog direktora Elona Muska za Reuters kažu da je to tek dio njegove agende i da je konačni cilj Teslu pretvoriti u kolosalnog opskrbljivača poput Pacific Gas & Electrica i Tokyo Electric Powera u projektu koji uključuje umrežavanje zasad milijuna električnih vozila sposobnih za skladištenje i dijeljene energije.

Reuters piše da će prvi Model(i) 3 s novom baterijom prije kraja tekuće godine sići s proizvodnih linija u Kini, a kasnije iz postrojenja u Sjevernoj Americi i Europi.

>>>Udarcem bata o vrata Tesla predstavio prvi, hrabro dizajniran električni kamionet: VIDEO/FOTO

Nova “baterija od milijun milja” pritom je okosnica strategije, ona je razvijena u suradnji s kineskom kompanijom Contemporary Amperex Technology Ltd i temeljena na tehnologiji koju je osmislila akademska skupina stručnjaka regrutirana od Muska.

Tesla također namjerava proširiti postojeće ili izgraditi nove visokoautomatizirane i brze proizvodne linije s ciljem smanjenja troškova rada, što uključuje megalomanske “teratvornice” 30 puta veće od već gargantuanskih “gigatvornica” kakve se prostiru u Nevadi, Kini ili grade nedaleko Berlina.

>>>Surf dronom iznad krčevine Tesle otkriva razmjere ‘Gigatvornice Berlin’: VIDEO

Musk je najavio da će novu tehnologiju predstaviti na “Danu baterija” koji se trebao održati u svibnju ali je zbog pandemije koronavirusa event odgodio za lipanj ili kasnije.

Tesla je godinama nemilice trošio novac i poslovao s na trenutke impozantnim gubicima. Musk je trend prekinuo prije tri kvartala, otkad postojano bilježi profit. Sudeći prema najavama, budućnost će biti još profitabilnija.