PolitikaPreporučeno

Sutra kreće isplata povrata poreza: ministar

Ministar financija Zdravko Marić najavio je u srijedu da će Porezna uprava od sutra započeti s povratom poreza na dohodak građanima, od kojih bi većina trebala biti isplaćena do prve polovine kolovoza, javlja Hina.

Ministar očekuje da će do prve polovine kolovoza novac sjesti većini građana.

I ove godine za oko 600 tisuća građana proveden je poseban postupak utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2018. godinu. Zadnji je dan za predaju godišnjih prijava poreza na dohodak bio je 28. veljače, a to je i rok u kojem građani za koje će se provoditi poseban postupak mogu Poreznoj upravi dostaviti obrazac za priznavanjem prava u posebnom postupku na obrascu ZPP-DOH, kao što su npr. prava na uzdržavane članove uže obitelji i/ili djecu i sl.

Po podacima Porezne uprave od sredine veljače ove godine, poseban postupak utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2017. godinu proveden je za ukupno 600.982 porezna obveznika. Većina tih građana, ili njih 522.277 je ostvarila pravo povrata više uplaćenog poreza i prireza porezu na dohodak i njima je tako vraćeno 934,7 milijuna kuna, dok su 63.044 građana trebala uplatiti oko 170,7 milijuna kuna, navodi Hina.

>>>Plenković i Szijjártó razgovarali o realizaciji LNG projekta, ‘teretu’ Ine i MOL-a

Marić je povrat poreza najavio nakon sjednice Savjeta za privatizaciju Ine na kojoj je englesko-francuska investicijska banka Lazard odabrana za novog konzultanta u postupku otkupa dionica Ine od mađarskog MOL-a.