Biznis i ekonomijaPreporučeno

Sve carine Donalda Trumpa

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je najavio uvođenje carina od 10% na ostatak kineskog izvoza u Ameriku s 1. rujnom. Trump carine koristi kao pregovaračku polugu za promjenu uvjeta postojećih trgovinskih sporazuma za koje kaže da američku ekonomiju koštaju milijune radnih mjesta. Reuters donosi listu tarifa koje su označile njegov dosadašnji mandat:

Američke carine Kini

24. rujna 2018. godine SAD uvodi carine od 10% na 200 milijardi dolara vrijednu kinesku robu uključujući računalne modeme i usmjerivače, matične i druge ploče, kemikalije, građevinski materijal i namještaj što izaziva odmazdu Kine na koju je Trump 10. svibnja ove godine odgovorio povećanjem carina na 25%.

SAD je zbog kineske prakse s intelektualnim vlasništvom 6. srpnja uveo dodatne carine na kinesku tehnološku robu uključujući; strojeve, poluvodiče, automobile, avionske dijelove i intermedijarne elektroničke komponente u vrijednosti od 50 milijardi dolara.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer je započeo postupak uvođenja carina od 25% na ostatak kineskog izvoza vrijedan 300 milijardi dolara. Trump je u četvrtak 1. kolovoza najavio manju carinu od 10% čija će primjena započeti s 1. rujnom.

Kineske carine SAD-u

Kina je u odgovoru na povećanje američkih carina od 13. svibnja revidirala listu od 5,140 američkih proizvoda i najavila povećanje carine na 25% za njih 2,493 uključujući; ukapljeni prirodni plin, sojino ulje, ulje kikirikija, petrokemikalije, smrznute minerale i kozmetiku. Carina za druge proizvede seže od 5%-20%

Kina je 6. srpnja uvela carine od 25% na 50 milijardi dolara vrijednu američku robu uključujući; soju, govedinu, svinjetinu, morske plodove, povrće, viski i etanol. Kina je tijekom pregovora obustavila carine od 25 posto na uvoz američkih automobila. Peking je nastavio s kupnjom soje, ali su carine formalno još uvijek na snazi.

>>>Realekonomija rijetkih zemnih metala

Prema trgovinskim podacima američkog Ureda za popis stanovništva iz 2018. godine Kina zbog velikog vanjskotrgovinskog viška s Amerikom carine može uvesti na još oko 10 milijardi dolara vrijednu američku robu. No, kako je već najavljeno, odmazda može poprimiti alternativnu dimenziju, primjerice kroz regulatorno otežavanja poslovanja američkim kompanijama sa sjedištem ili interesima u Kini.

Američke globalne carine

SAD je 23. ožujka 2018. godine na temelju nacionalne sigurnosti nametnuo carine od 25% na uvoz čelika i carine od 10% na aluminij. Izuzeće su kroz kvote dobili Argentina, Australija, Brazil i Južna Koreja, dok su carine ukinute za Kanadu i Meksiko nakon širih trgovinskih pregovora.

>>>SAD i Meksiko potpisali sporazum o zaustavljanju migracija, Trump suspendirao carine

22. siječnja 2018. godine SAD je uveo carine od 20% do 50% na perilice suđa i rublja kao “globalnu zaštitu” američkih proizvođača Whirlpool Corp i GE Appliances. Od istog datuma su na snazi i carine od 30% na solarne ploče.

Trump je od Ureda za trgovinu zatražio i procjenu mogu li se temeljem nacionalne sigurnosti uvesti carine od 25% na strane automobile. Njemački dužnosnik je početkom srpnja nakon boravka u SAD-u i razgovora s američkim trgovinskim predstavnicima izjavio da se “Europa mora pripremiti za sankcije i otvoreni trgovinski rat sa SAD-om”. “Kad je riječ o carinama na automobile, ja nažalost mislim da je njihovo uvođenje izglednije od sporazuma,” rekao je Peter Beyer.

Carine EU-a SAD-u

Europska unija je 22. lipnja uvela carine od 25% na američku robu u vrijednosti 2.8  milijarde dolara u odgovoru na carinjenje čelika i aluminija. Naciljani američki proizvodi uključuju Harley-Davidson motocikle, burbon, kikiriki, plave traperice, čelik i aluminij.

Ukidanje carinskih povlastica Indiji

Trump je početkom lipnja dokinuo povlašteni trgovinski status Indije što je rezultiralo carinjenjem oko 5.6 milijardi dolara uvozne robe iz Indije.

Indija, najveći kupac američkih badema, reagirala je uvođenjem uvoznih carina na orahe i 27 drugih američkih proizvoda.

Šamaranje Turske

Amerika je u kolovozu na temelju nacionalne sigurnosti ali i uslijed verbalnog prepucavanja američkog i turskog predsjednika uvela visoke carine na uvoz turskog čelika od 50% i aluminija od 20%. Potez je poljuljao tursku ekonomiju. Carine su prepolovljene u svibnju na 25, odnosno 10 posto.

Turska je status povlaštenog trgovinskog partnera izgubila 17. svibnja što je donijelo carine na tursku robu vrijednu 1.66 milijarde dolara.