Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Sve dok sef ne bude prazan’: Mackenzie Scott nakon razvoda s Bezosom darovala 1.7 milijardi dolara

Ilustracija

MacKenzie Scott, bivša supruga milijardera i glavnog izvršnog direktora Amazona Jeffa Bezosa u posljednjih je godinu dana darovala 1.7 milijardi dolara za različite dobrotvorne svrhe uključujući rasnu ravnopravnost, LGBTQ prava, javno zdravlje i klimatske promjene.

>>>Leo DiCaprio, Powell Jobs i Brian Sheth utemeljili ‘Savezništvo Zemlje’

Scott je primatelje novca navela na svom blogu gdje je ponovila svoju predanost da će novac darivati “sve dok sef ne bude prazan”.

“Poput mnogih, ja sam prvu polovicu 2020. promatrala s mješavinom teške tuge i užasa,” napisala je filantropkinja na Mediumu. “Ja sam započela rad na ispunjavanju svog zavjeta s uvjerenjem da mi je život podario dva dobra koja bi mogla biti od posebne vrijednosti za druge: to je novac koji su mi isporučili ovi sustavi i uvjerenje da su ljudi koji imaju iskustva s nejednakošću najbolji opremljeni za dizajniranje rješenja.”

>>>Bezosu totalna kontrola nad poslovnim carstvom, MacKenzie titula treće najbogatije žene svijeta

Scott je lani potpisala “Zavjet o darivanju” (wiki) čiji su pobornici Bill Gates i Warren Buffett te obećala da će pokloniti većinu bogatstva dobivenog nakon razvoda s Bezosom, ovih dana najbogatijim čovjekom svijeta. Ona je iz rastave izašla s udjelom od 4% u Amazonu, ovih dana najvrjednijom kompanijom svijeta. Vrijednost njezinih dionica se popela s 36 milijardi na više od 60 milijardi dolara.