PolitikaPreporučeno

Švedska deklarirala ciljeve, ‘prvi i najvažniji prioritet’ predsjedanja Unijom

Švedski premijer Ulf Kristersson; Foto: European Council

Švedska je učinila sve što je obećala Turskoj i sada očekuje da će turski parlament ratificirati njezin ulazak u NATO, izjavio je u srijedu premijer Ulf Kristersson.

Kristersson je rekao da je njegov nedavna izjava da Švedska ne može ispuniti zahtjeve koje je postavila Turska da bi ratificirala njezin ulazak u NATO krivo protumačena.

>>>Putin nakon NATO pozivnice Švedskoj i Finskoj: zasigurno će biti napetosti

On je rekao da je švedska donijela zakon o jačanju borbe protiv terorizma, što je bio ključni turski zahtjev.

“Učinili smo točno ono što smo obećali”, rekao je Kristersson skupini bruxelleskih dopisnika koji su doputovali u Švedsku u povodu preuzimanja rotirajućeg predsjedništva Vijećem EU-a.

Kontekst

Švedska i Finska su nakon ruske agresije na Ukrajinu odustali od politike neutralnosti i zatražili članstvo u NATO-u. Do sada je protokol o pristupanju NATO-u tih dviju zemlja ratificiralo 28 od 30 članica Saveza. Preostale su još Turska i Mađarska.

>>>Zemlje koje ‘podržavaju terorizam’ ne mogu u NATO: Erdoğan

Mađarska je obećala da će započeti postupak ratifikacije početkom veljače, a Turska je od obiju zemalja tražila da se obračunaju sa skupinama koje ona smatra terorističkim organizacijama te izručenje osoba koje ona sumnjiči za terorizam.

Vladavina prava

Međutim, Kristersson kaže da o izručenju osoba ne odlučuje politika nego sudovi.

“Turska ponekad imenuje osobe koje bi željela da ih Švedska izruči, ali švedski zakoni predviđaju da o tome odlučuju sudovi i nema prostora da se to promijeni”, rekao je švedski premijer dodajući da neslaganje u toj stvari ne treba zasjeniti činjenicu da pregovori s Turskom dobro napreduju.

Prioriteti švedskog predsjedanja

Kristersson je, govoreći o prioritetima švedskog predsjedanja Vijećem EU-a, rekao da je “prvi i najvažniji prioritet” nastaviti potporu Ukrajini, u vojnom, financijskom, humanitarnom smislu koliko god bude trebalo i da je pritom ključno zadržati jedinstvo unutar EU-a. Kristersson je rekao da je pobjeda Ukrajine u ratu protiv ruske agresije “egzistencijalno pitanje”  i za EU i za Ukrajinu.

Švedski ministar obrane Tobias Billstrom rekao da je to jedinstvo sačuvano unatoč stalnim nastojanjima Rusije da ga razbije.

“Unatoč stalnim pokušajima Rusije da podijeli dvije strane Atlantika i izazove razdor unutar EU-a, jedinstvo je ostalo sačuvano”, rekao je Billstrom.

>>>Kosovo zatražilo uzdizanje u Uniju

Švedska je 1. siječnja od Češke preuzela rotirajuće predsjedništvo Vijećem EU-a.

U programu svoga predsjedanja, pod sloganom “Zelenije, sigurnije i slobodnije”, švedska je vlada odredila četiri prioriteta: sigurnost i jedinstvo; konkurentnost; zelena i energetska tranzicija; demokratske vrijednosti i vladavina prava.

Pratite nas na Google vijestima

Comment here