PolitikaPreporučeno

Švedska: gotovo je sigurno da će Finska zatražiti ulazak u NATO, napetost će porasti

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde; Foto: European Council

Finska će gotovo zasigurno zatražiti članstvo u Sjevernoatlantskom savezu (NATO), rekla je nedjelju švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde.

>>>Magdalena Andersson odbacila pozive za ulazak Švedske u NATO

Ruska invazija na Ukrajinu prisilila je obje zemlje na propitivanje obrambene politike i uvjerenja da je vojna neutralnost najbolji način za osiguravanje nacionalne sigurnosti.

“Više-manje znamo da će oni (Finska) zatražiti članstvo u NATO-u i to mijenja čitav ekvilibrij… Ako se jedna od naših zemalja pridruži, mi znamo da će napetosti porasti,” rekla je Linde za javnu televiziju SVT.

Upitana o izgledu pristupanja Finske NATO-u, ministrica je odgovorila: “Mislim da to možete reći s priličnom sigurnošću.”

>>>Opasnost od nuklearnog rata je ozbiljna, stvarna: Lavrov

Očekuje se da će obje zemlje konačnu odluku u pristupanja vojnom savezu donijeti u dolazećim tjednima.

Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto u petak je izrazio nadu da će Finska i Švedska donijeti komplementarne odluke u isto vrijeme.

>>>Stoltenberg: rat bi mogao potrajati mjesecima, godinama

Bivši ruski premijer i predsjednik Dmitrij Medvjedev, koji slovi kao jedan od najbližih i najodanijih pobočnika predsjednika Vladimira Putina, u prvim je danima travnja Švedsku i Finsku upozorio da bi njihov ulazak u NATO rezultirao raspoređivanjem novih snaga u pograničnim područjima, uključujući razmještanje nuklearnog oružja.

Švedska premijerka Magdalena Andersson u petak je odbacila pozive da se o ulasku u vojni savez povede nacionalni referendum rekavši da je to “loša ideja”.

>>>Medvjedev pozvao na ‘zdrav razum’, uputio izravnu nuklearnu prijetnju Finskoj i Švedskoj

“Mislim da ovo pitanje nije prigodno za referendum,” rekla je. “Ima puno informacija o nacionalnoj sigurnosti koje su povjerljive, stoga postoje značajna pitanja povezana s takvim referendumom o kojima se ne može razgovarati i koje se ne mogu staviti na stol.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (1)

  1. […] >>>Švedska: gotovo je sigurno da će Finska zatražiti ulazak u NATO, napetost će porasti […]

Comments are closed.