PreporučenoTech

Švedska gradi prvu autocestu za punjenje električnih automobila u vožnji

Nakon što je Europska unija u ožujku 2023. usvojila povijesni zakon koji će s 2035. godinom učinkovito onemogućiti prodaju vozila s motorima na unutarnje izgaranje europske nacije hitaju s pripremom infrastrukture nužne za bezugljičnu mobilnost.

>>>Schäfer: VW će od 2033. u Europi proizvoditi isključivo električne automobile

Euronews bilježi da je među prvijencima Švedska čije su vlasti odlučile “elektrificirati autoput” na kojem će automobili i kamioni baterije puniti u vožnji.

Stručnjaci kažu da takvo, dinamično punjenje, omogućuje prevaljivanje većih udaljenosti s manjim baterijama i istovremeno umanjuje potrebu za čekanje na punionicama.

Švedska je u prošlosti već zasjala u medijima kao pionir elektrifikacije cesta, provedeno je nekoliko pilot projekata, uključujući iskušavanje i propitivanje prve privremene električne ceste.

>>>Hrvati furaju dizel, elektrifikacija voznog parka spora, skupa, neodrživa i daleka

“Mislimo da je elektrifikacija rješenje za napredak u dekarbonizaciji transportnog sektora i radimo na više rješenja,” rekao je direktor strateškog razvoja u švedskoj  transportnoj administraciji (Trafikverket), Jan Pettersson.

Za provedbu je izabrana “Europska ruta E20” koja povezuje središnje gradove Hallsberg i Örebro s tri metropole; Stockholmom, Gothenburgom i Malmöm.

>>>Volkswagen predstavio koncept autonomnih robota za punjenje električnih vozila: VIDEO

Tehnologija punjenja još nije definirana, ali postoje tri glavne opcije: lančani sustav, induktivni sustav i vodljivi sustav.

Projekt je u fazi javne nabave i trebao bi biti zaključen do 2025. godine.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima