PolitikaPreporučeno

Švedska skrenula udesno | izbori

Ulf Kristersson, lider švedske “liberalno-konzervativne” Umjerene stranke u srijedu je rekao da će započeti rad na formiranju vlade nakon što je premijerka i predsjednica Švedske socijaldemokratske partije Magdalena Andersson prepoznala poraz na izborima.

Posljednji, izgledno konačni rezultati otkrivaju da udesno ustrojeni “Umjereni”, Kršćanski demokrati i Liberali osvajaju 176 zastupničkih mjesta, a lijevi centar tri manje.

>>>Andersson: referendum o ulasku Švedske u NATO ‘loša ideja’

“Sad ću započeti s radom na formiranju nove vlade koja može dati rezultate,” rekao je Kristersson u videozapisu objavljenom na Instagramu.

Analitičari u prvim reakcijama ističu da su nacionalistički Švedski demokrati prvi put osvojili dovoljno mjesta za realni utjecaj na politiku vlade. Stranka iz izbora izlazi s većom podrškom od Umjerenih u uspjehu koji zrcali građansko nezadovoljstvo zbog neuspjeha u integraciji imigranata.

Kristersson je naglasio da gradi vladu “za cijelu Švedsku i sve građane”.

>>>Riksbank nakon pet godina prekinuo politiku negativnih kamatnih stopa

U društvu postoji velika frustracija, strah od nasilja, zabrinutost za gosodarstvo, svijet je vrlo nesiguran i politička polarizacija postala je prevelika i u Švedskoj,” rekao je. “Stoga je moja poruka da želim ujediniti, a ne dijeliti.”

Iako su Umjereni osvojili manje glasova na izborima, stranka na stranačkoj desnici uživa veći ugled i podršku od Švedskim demokrata.

>>>Dudeki od IKEA-e dobili 46 milijuna dolara odštete za smrt dvogodišnjeg sina

Izgledno je da će Kristersson posegnuti za osovinom s Kršćanskim demokratima uz podršku Švedskih demokrata i Liberala.

Brige

Premijerka Andersson prihvatila je poraz, s upozorenjem da su brojni Šveđani zabrinuti zbog klizanja udesno i uspona Švedskih demokrata.

“Vidim, i dijelim vašu zabrinutost,” rekla je.

Švedski demokrati u političkoj areni zagovaraju najstrože useljeničke zakone u Europskoj uniji, uključujući uskratu prava na azil ovisno o religiji ili LGBTQ opredjeljenju.

>>>‘Tvrdolinijaši’ koji su u 2020. spalili Kuran izazvali nove nemire u Švedskoj | VIDEO

Stranka želi dokinuti socijalnu pomoć za imigrante i osnažiti prava policije u ophođenju s istima. Smjernica se osobito odnosi na snaženje prava u getima gdje uz povremen pobune postajno tinja nezadovoljstvo useljenika.

Prema posljednjim rezultatima Švedski demokrati osvajaju 20.6%, a Umjereni 19.1% glasova. Socijaldemokrati drže 30.4%.

>>>Švedska usvojila krizni paket vrijedan 31 milijardu dolara, odgodila plaćanja PDV-a na godinu dana

Ako u aktualnom trenutku postoji konsenzus, onda je on u procjeni analitičara da će vlada biti “nestabilna”.

>>>Dekodiranje Giorgie Meloni

Švedska udesno skreće ususret krizom izazvanim općim izborima u Italiji gdje ankete sugeriraju da je pobjeda desnih struja “izvjesna”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters