PolitikaPreporučeno

Švedska ukinula kontrolu zaraze na granicama | omikron

Putnici u Švedsku prilikom prelaska granice više neće morati dokazivati covid status, odnosno pokazati negativan test na bolest COVID-19, rekla je u utorak vlada.

Švedska je provjeru zdravstvenog stanja na granicama uvela 28. prosinca prošle godine u nastojanju da uspori proboj novog, izrazito prijemčivog, no prema rastućem znanstvenom konsenzusu u odnosu na prijašnje inačice kokronavirusa benignijeg soja omikron.

Poput ostatka svijeta, nacija je unatoč kontrolama u posljednjim danima opetovano obarala pandemijske rekorde u dnevnim zarazama. Reuters navodi da je omikron postao apsolutno dominantna varijanta.

>>>Pokorena Švedska posegnula za djelomičnim ‘lockdownom’ ugostitelja

“Putnici više nisu prihvaćeni kao osobiti rizik koji utječe na širenje omikrona u Švedskoj,” priopćile su vlasti.

Švedska je u posljednjim danima izvještavala o više od 20,000 novih slučajeva dnevno, ugrubo dvostruko više nego u prijašnjim valovima.

>>>Švedska u prvom semestru zabilježila najveći broj mrtvih u posljednjih 150 godina

U kontekstu covid ograničenja, više ili manje prijepornih epidemioloških mjera, Švedska kroz pandemiju prolazi kao jedna od najliberalnijih zemalja svijeta.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] od značaja i osobito vještim u bijegu od cjepiva. Pojedine su zrele i zdrave demokracije, poput Švedske, s njegovim dolaskom dokinule covid diskriminaciju i/ili covid […]

Comments are closed.