Biznis i ekonomija

Švedska usvojila krizni paket vrijedan 31 milijardu dolara, odgodila plaćanja PDV-a na godinu dana

Švedska ministrica financija Magdalena Andersson; Foto: European Union

Švedska vlada je u ponedjeljak predstavila paket izvanrednih mjera vrijedan više od 300 milijardi švedskih kruna (30.94 milijarde dolara) za podršku gospodarstvu suočenom s pandemijom koronavirusa.

Paket uključuje socijalne mjere poput preuzimanja svih troškova bolovanja u travnju i svibnju.

>>>Horvat: već sljedeći tjedan bit ćete svjedoci konkretnih mjera hrvatske vlade

Najveći udar na proračun predstavlja odluka o retroaktivnoj odgodi plaćanje PDV-a od početka do kraja tekuće godine, mjera za koju je ministrica financija Magdalena Andersson rekla da bi zasebno i u kratkom roku mogla koštati 300 milijardi kruna.

“Ovo je totalno jedinstvena situacija za švedsku ekonomiju,” rekla je Andersson na tiskovnoj konferenciji. “Želimo da ova odluka pomogne što većem broju kompanija da prebrode krizu kako bismo zaštitili švedske tvrtke i švedska radna mjesta.”

>>>Francuska najavila 30, 40 ili više milijardi eura za iskupljenje biznisa i ekonomije: COVID-19

Ministrica je ocijenila da su javne financije u povoljnoj situaciji i mogu podnijeti troškove suzbijanja epidemije. Reuters navodi da je švedski javni dug na najnižoj razini od kasnih 1970-ih godina.

>>>Danska proračunom pokriva 75% plaća radnika u ugroženim privatnim tvrtkama: COVID-19

Švedska je već isporučila dodatni novac za lokalnu samoupravu, dok je središnja banka osigurala 500 milijardi kruna za zajmove kompanijama kroz bankarski sustav.

>>>Bavarska najavila 10 milijardi eura pomoći, kupnju udjela u kompanijama pogođenima koronavirusom

SAS, nacionalni avioprijevoznik u djelomičnom državnom vlasništvu u nedjelju je najavio privremene otkaze za oko 90% osoblja.