Politika

Švedsko predsjedništvo želi ‘zeleniju, sigurniju i slobodniju’ Uniju | Kristersson

Švedski premijer Ulf Kristersson poručio je u Europskom parlamentu u utorak kako je “prvi prioritet” švedskog predsjedanja EU-om pomoć Ukrajini čija je pobjeda protiv Rusije “egzistencijalna” za Europu, dodajući da Švedska želi za vrijeme svog predsjedanja učiniti EU zelenijom, sigurnijom i slobodnijom.

>>>Kristersson: pobjeda Ukrajine od egzistencijalnog je značaja za Europu

“Prvi prioritet mora biti Ukrajina”, poručio je Kristersson na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu prilikom predstavljanja prioriteta švedskog predsjedanja EU-om.

“Ukrajinska pobjeda egzistencijalna je za Europu i, iskreno, za čitav svijet”, dodao je.

U tom je kontekstu kazao da treba razgovarati i o mogućem korištenju ruske imovine za obnovu Ukrajine nakon rata.

Također, Švedska tijekom svog predsjedanja u prvoj polovici 2023. želi učiniti Europu “zelenijom, sigurnijom i slobodnijom”, rekao je Kristersson.

Transatlantski protekcionizam, konkurentnost i poticaji

Švedski je premijer govorio i o američkom Zakonu o suzbijanju inflacije. Taj su zakon kritizirale zemlje članice EU-a argumentirajući da je riječ o protekcionističkom zakonu kojim se otežava poslovanje europskih kompanija u SAD-u.

>>>Njemačka poziva na europski pandan američkom Aktu o smanjenju inflacije

Kristersson kaže da EU brzo mora razgovarati o odgovoru na taj zakon, ali drži da su “dugoročno” slaba produktivnost, nedovoljno investiranje u istraživanje i razvoj te visoke cijene struje “veća prijetnja europskoj konkurentnosti od manjka poticaja”.

Stoga smatra da je potrebno usvojiti na razini EU-a strategiju za jačanje konkurentnosti i produktivnosti.

Zastupnici Europske pučke stranke (EPP), kojoj pripada Umjerena stranka švedskog premijera, ocijenili su pozitivnim švedski plan predsjedanja, kao i zastupnici kluba Obnovimo Europu čiji su član Kristerssonovi koalicijski partneri Liberali.

>>>Kritika ‘Putinovih lutaka’ i krajnje desnice u EP-u

Treći član vladajuće švedske koalicije su Kršćanski demokrati, ali je vlada manjinska uz podršku Švedskih demokrata (SD) koji imaju veći broj mandata od stranaka vladajuće koalicije.

“Ribanje i ribarsko prigovaranje”

Predsjednica Socijalista i demokrata Iratxe García Perez poručila je Kristerssonu da njegov “partner iz krajnje desnice”, misleći na Švedske demokrate, “sustavno glasa protiv” mjera povezanih s klimatskim promjenama, dok je Philippe Lamberts iz Zelenih optužio Kristerssona da “surađuje s onima koji ugrožavaju demokraciju i vladavinu prava“.

Švedski premijer Ulf Kristersson, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola i utjecajna socijalistička zastupnica Iratxe García Perez; Foto: Eric Vidal/EP

Kristersson je odgovorio da je Švedska “stvorila jednu normalnu nordijsku vladu” kakvu su ranije imale Danska i Finska.

Komentari Resslera

U raspravi je sudjelovao i hrvatski europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) koji je istaknuo da “u novoj eri duboke neizvjesnosti Europa kao najbolje mjesto za život na svijetu, ako to želi ostati, mora ozbiljno shvatiti ulaganje u svoju sigurnost uključujući i sigurnost državne granice, kao i imperativ gospodarske i tehnološke konkurentnosti”.

Karlo Ressler; Foto: Fred Marvaux/EP

“U oba područja vaše predsjedanje može usmjeriti Europu u pravome smjeru. Zato pozdravljam fokus na pitanja obrane, migracija, energetike, domena koje kritično utječu na sve te su istinski test i europske politike i europske civilizacije”, kazao je Ressler.

>>>Ressler, Sokol i Picula komentirali prijepor državnog vrha, obuku ukrajinskih vojnika

“Ne zanemarite angažman s našim neposrednim susjedstvom – BiH i ostalim državama na jugoistoku Europe – jer je to važno i nešto što se tiče svih nas“, dodao je.

Pratite nas na Google vijestima