Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Svi žele poštivanje pravila’: EK očekuje široku podršku za proračunsko discipliniranje Italije  

Europska komisija očekuje snažnu podršku ministara financija u europodručju za pokretanje postupka u slučaju prekomjernog deficita protiv Italije, izjavio je u nedjelju povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu Pierre Moscovici.

Komisija je u prošlotjednom pismu talijanskoj vladi zatražila objašnjenje za nastavak rasta javnog duga i odškrinula vrata disciplinskom postupku.

“Mora bit jasno da vrijeme nije protiv nas, nitko ne bi trebao smatrati da smo mi ‘lame duck’ Komisija, mi uživamo puno povjerenje zemalja članica i ja sam prilično siguran da će sljedeći sastanci to dokazati.”

Pierre Moscovici

“Ja očekujem snažnu potporu država članica pristupu Komisije,” rekao je povjerenik na marginama sastanka ministara financija i središnjih bankara (G20) u japanskom gradu Fukuoka.

“To znači da mi sad talijanskoj vladi govorimo da nam trebaju konkretni podaci, brojke i mjere koje će jasno pokazati da će ona ispuniti ciljeve fiskalne politike dogovorene u prosincu do kraja ove godine. Mi također želimo ozbiljne garancije da će fiskalna politika za 2020. biti zdrava.”

>>>Salvini: 10 milijardi eura poreznih olakšica ili ostavkom rušim vladu

Moscovici je rekao da je nekolicina ministara financije iz eurozone u Fukuoki održala bilateralne sastanke s talijanskim kolegom Giovannije Triom. “Ja mislim da je Giovanni Tria jako svjestan svega, on je uz mene, imao nekoliko razgovora s Europljanima.”

“Svi su zabrinuti zbog situacije, nitko ne bi volio postupak prekomjernog deficita protiv Italije, ali svi žele da se poštuju zajednička pravila,” izjavio je Moscovici za Reuters.

Fiskalne pravila Europske unije imaju dva ključna kriterija:

  •     proračunski deficit ne smije biti veći od 3 % bruto domaćeg proizvoda (BDP-a);
  •     javni dug (vladin dug i dug javnih agencija) ne smije biti veći od 60 % BDP-a.

Talijanski javni dug prema udjelu u BDP-u se sa 131.4% u 2017. povećao na 132.2% u 2018. godini uz projekcije daljnjeg rasta na 133.7% u ovoj i 135.2% u idućoj godini:

Moscovici kaže da će, ako vlade eurozone podrže gledište Komisije a Rim ne ponudi korekciju, disciplinski postupak započeti u srpnju.

“Postupak se mora pokrenuti ovog ljeta, naknadni rad traje nekoliko mjeseci, ali ova Komisija i ja još uvijek ćemo biti tu kako bismo ispitali sljedeći nacrt proračunskih planova svih država članica eurozone,” rekao je povjerenik.

“Mora bit jasno da vrijeme nije protiv nas, nitko ne bi trebao smatrati da smo mi ‘lame duck’ Komisija, mi uživamo puno povjerenje zemalja članica i ja sam prilično siguran da će sljedeći sastanci to dokazati.”