PolitikaPreporučeno

Švicarci podržali istospolni brak, LGBT posvojenja

Scena if filma Blue Is the Warmest Colour

Građani Švicarske u nedjelju na referendumu iskazuju podršku istospolnom braku i pravu LGBTQ osoba na usvajanje djece, sugeriraju u prvim poslijepodnevnim satima prve izlazne anketa koje je objavio SRG TV.

Projekcije se podudaraju s posljednjim anketama i signaliziraju da je mjere podržalo 64% birača.

>>>Europski novac zasjenio ideologiju u poljskom Svetokriškom vojvodstvu | zone bez LGBT-a

“Jako smo sretni i rasterećeni,” rekla je Antonia Hauswirth iz nacionalnog odbora grupe za promicanje LGBT prava “Brak za sve”, dodajući da će pobornici istospolnih zajednica kasnije u nedjelju slaviti u glavnom gradu Švicarske Bernu.

Amnesty International u reakciji na rezultate navodi da je otvaranje civilnog braka istospolnim parovima “prekretnica za jednakost” u Švicarskoj.

>>>Pokrenut je formalni, ideološki i kulturološki postupak protiv Mađarske i Poljske | LGBT prava

Istovremeno, Monika Rueegger iz desničarske Švicarske narodne stranke (SVP) i članica referendumskog odbora “Ne braku za sve” kaže da je razočarana.

“Ovo nije bilo o ljubavi i osjećajima već o dobrobiti djece. Ovdje su gubitnici djeca i očevi,” rekla je političarka za Reuters.

Izmijene zakona koje je već usvojila švicarska vlada istospolnim parovima omogućuju civilni brak i posvajanje djece neovisno o rodbinskim vezama. Oženjenim lezbijskim parovima dopušta se oplođivanje donacijom sperme što je trenutno legalno samo za oženjene heteroseksualne parove. Strani državljani sa švicarskim supružnicima lakše dolaze do državljanstva.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima