PolitikaPreporučeno

Švicarska dokinula samoizolaciju kontakata, ugledala znakove endemije | omikron

Žena pije čaj; Foto: Pexels

Švicarska je u srijedu započela s popuštanjem mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa uslijed povlačenja straha da će plima zaraza omikron sojem preplaviti zdravstveni sustav.

>>>Skok zaraza, pad hospitalizacija, ‘covid free’ toplice – dobre omikron vijesti iz Krapine

Pravila o samoizolaciji i radu od kuće prestaju s četvrtkom, rekla je vlada i najavila razgovore s regionalnim vlastima o postupnom izlasku iz kriznog stanja. Konačna se odluka očekuje 16. veljače.

“Vlada je prepoznala pozitivne razvoje u bolnicama – unatoč rekordnom broju zaraza, nije došlo do preopterećenja, zauzetost jedinica za intenzivnu njegu dodatno se smanjila,” navedeno je u izjavi čiji sadržaj prenosi Reuters. “Razlog za navedeno izgledno je visoki imunitet populacije uslijed cijepljenja i prijašnjih bolesti.”

>>>BA.2 podvarijanta omikrona još zaraznija, uspješnija u bijegu od cjepiva | istraživanje

Izjava je još jednom prepoznala rastući znanstveni konsenzus da zaraza omikronom rezultira lakšim oblicima bolesti COVID-19.

“Postoje sve jasniji znaci da će akutna kriza uskoro završiti i da može započeti endemijska faza,” rekle su vlasti.

>>>Kraj pandemije u Južnoj Africi

Velik broj zaraza mijenja i strategiju izolacije koja više nije obvezna nakon kontakta s oboljelom osobom. Zaraženi pojedince u karanteni moraju provesti pet dana.

>>>Finska s 1. veljače započinje izlazak iz covid režima

Švicarska je u srijedu zabilježila mrvicu više od 41,000 novih slučajeva s čime se ukupni broj prokuženih od početka pandemije popeo na 2.29 milijuna. Covid je s današnjim danom u Švicarskoj i susjednoj kneževini Lihtenštajn zbirno odnio 12,403 života.

Pratite nas na Google vijestima