PreporučenoTech

Švicarska ‘potajice’ postaje prvak u primjeni 5G-a: Bloomberg

Ilustracija

Tiho, gotovo potajice, Švicarska testira 5G tehnologiju Huaweija suočenog s američkim sankcijama i zabranama zbog ‘zabrinutosti’ oko sigurnosti.

Jedan od oblika primjene uključuje kravice u opatiji Tänikon i selu Cistercita koje umjesto zvona oko vrata nose trendi 5G ogrlice. Projekt predvodi drugi po veličini švicarski telekom, Sunrise Communications Group AG, čija je suradnja s Huaweijem zasad neupitna.

“To možete zvati Fitbitom za krave,” kaže Alexander Lehrmann, šef razvoja novih poslova i Interneta stvari (IoT) u Sunrisu referirajući se na gadgete i uređaje za praćenje zdravlja i fitnesa. “To poljoprivrednicima omogućuje totalnu kontrolu i uvid u njihovo zdravlje u bilo koje vrijeme i s bilo kojeg mjesta.”

Bloomberg piše da Švicarci ispod radara i usprkos (dez)informacijskom ratu polako ali sigurno postaju svjetski prvaci u usvajanju 5G tehnologije bila riječ o privatnim ili javnim mrežama. Novu tehnologiju već koriste ili u suradnji sa Sunriseom namjeravaju koristiti Zračna luka u Zürichu, nacionalna pošta i željeznica, div prehrambene industrije Nestle i osiguravatelj Zurich Insurance Group AG.

>>>Globalni (dez)informacijsko-ekonomski rat pete generacije: 5G

“Švicarska vlada je napravila izrazito neutralnu i objektivnu procjenu Huaweija i oni su došli do zaključka da nema značajnih rizika u tehnologiji ili Huaweiu kao kompaniji,” rekao je u intervjuu Andre Krause, izvršni direktor Sunrisea. “No, ako je reputacija Huaweija postojano pod pritiskom, to bi u nekom stupnju moglo imati utjecaj i na nas.”

Za sada, 5G u Švicarskoj primjenu uglavnom nalazi u industriji i u razvoju privatnih mreža, što privlači manje pažnje, ali se istovremeno čini da će nacija postati i pionir u široj, komercijalnoj upotrebi unatoč žestokom protivljenju aktivista i građana.

Javno odbijanje, privatno usvajanje

Sjedinjene Države više ne skrivaju da je povod za njihov pritisak na Huawei zabrinutost zbog gubitka 5G supremacije. Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa čini sve u svojoj moći, uključujući trgovinske prijetnje i sankcije, kako bi svoje “saveznike” odvratila od kineskog 5G. Usprkos pritisku, interes za Huawei pokazuju Velika Britanija, Francuska i Njemačka, dok su partnerstvo potvrdile Italija, Hrvatska i Mađarska.

>>>SAD popušio 5G ‘bitku za Britaniju’

Huawei je u veljači naveo da već ima 47 komercijalnih ugovora za 5G u Europi, više nego u Aziji.

“Antenske radio mreže (tehnički naziv za privatne 5G mreže) su unutar ureda, tvornica, bolnica… što vam padne na pamet,” rekao je 4. veljače Duncan Stewart, direktor Deloittea za istraživanja u telekomunikacijama. “Strojevi u vašim tvornicama, roboti, senzori, kamere, turbine, svi ti IoT uređaji, radit će isključivo na privatnim 5G mrežama,” dodao je uz procjenu da će do 2030. godine većina kompanija s više od 10,000 zaposlenih imati svoje privatne 5G mreže.

Javnost bi pak, uslijed racionalnog i/ili iracionalnog otpora na blagodati nove tehnologije mogla čekati dulje, ovisno o ishodu aktualnog dezinformacijskog rata i američke sposobnosti da primjenu 5G tehnologije prikoči ili zaustavi dok s njome ne ovlada.