Biznis i ekonomijaPreporučeno

Švicarska središnja banka pružila pojas za spašavanje Credit Suisse, umirila tržišta

Foto: Plaza Financiera/Flickr

Švicarska središnja banka u četvrtak je bacila pojas za spašavanje drugom po veličini nacionalnom zajmodavcu Credit Suisse čija je likvidnost postala upitna nakon postojanog bijega institucionalnih i privatnih klijenata.

>>>‘Izgledno iskupljenje’ Credit Suisse, potop europskog financijskog tržišta

Objava nacionalne banke u gluho doba noći osnažila je dionicu Credit Suissea koja se nakon jučerašnjeg poniranja do 30% jutros oporavila za oko 24%.

Povijesne paralele

Švicarski zajmodavac u povijest se upisao kao prva velika banka od globalnog i sustavnog značaja koja je zatrebala i zatražila iskupljenje.

Posljednji slični manevri zabilježeni su u 2008. godini uslijed velike financijske krize koja je rezultirala Globalnom recesijom.

Napeta tržišta i investitore u srijedu su umirivali različiti dionici švicarskog financijskog sustava uz poruku vlasti da banka zadovoljava “kapitalne i likvidnosne zahtjeve nametnute sustavno značajnim bankama”.

>>>SAD bilježi najveću propast banke od financijske krize, nasukane milijarde

Analitičari JP Morgana drže da će mjere i garancije banci kupiti vrijeme nužno za restrukturiranje koje uz upitan učinak i postojano krvarenje klijenata traje od druge polovice 2022. godine.

Europski bankarski indeks (SX7P) dan je započeo s oporavkom za 2.4%, nakon pada do 7% u srijedu.

Reuters bilježi da je trgovina u Aziji i Europi poljuljana, uz manevre prema “sigurnim lukama” poput zlata, obveznica ili dolara. Iako su najave iz Švicarske umirile dio dionika, trgovanje je ostalo nepostojano a sentiment krhak.

Uprava Credit Suisse u posljednjem tjednu svesrdno kontrolira štetu i klijente uvjerava da je pozicija banke solidna.

Revizija očekivanja

Efektivno iskupljenje švicarskog zajmodavca stiže nakon što su regulatori pružili garancije za depozite u Silicon Valley Bank, po veličini 16 banci u Sjedinjenim Američkim Državama koja je s krajem prošlog tjedna proglasila insolventnost i okinula širu krizu i/ili paniku u globalnom financijskom sustavu.

Slabost i ranjivost pojedinih banaka stižu uslijed generalnog stezanja monetarne politike na Zapadu čiji je daljnji smjer sada upitan.

Tržišta i analitičari u posljednjim danima radikalno revidiraju svoja očekivanja uz porast oklada da će Fed zastati s povećanjem cijene zaduživanja.

>>>Biden umiruje, garantira stabilnost američkog financijskog sustava | urušavanje SVB-a

Europska središnja banka istovremeno signalizira da će izgledno nastaviti sa stezanjem čiji je cilj hlađenje povijesnih inflatornih pritisaka.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] Švicarska središnja banka pružila pojas za spašavanje Credit Suisse, umirila trž… 16/03/2023 […]

  2. […] Švicarska središnja banka pružila pojas za spašavanje Credit Suisse, umirila trž… 16/03/2023 […]

  3. […] Banka je u petak zatražila i dobila 54 milijarde dolara vrijednu kreditnu liniju švicarske središnje banke. […]

Comment here