PolitikaPreporučeno

Švicarski ‘drukaj susjeda zbog grijanja’ oglasi su fejk | provjera činjenica

Foto: @z_mijajlovic/Twitter

Švicarske vlasti provode istragu propagandnih oglasa povezanih s novim, drakonskim mjerama i kaznama u kontekstu štednje energenata uvjetovane europskim odgovorom na rusku invaziju Ukrajine.

Jedna od naširoko podijeljenih fotografija prikazuje oglas u izlogu u kojem vlasti naizgled pozivaju na prijavu osoba koje krše nova pravila o grijanju u zamjenu za novčanu nagradu od 200 švicarskih franaka.

>>>Društvenim mrežama hara uznemirujući propagandni poziv na bojkot ruske nafte

Na oglasu se nalazi logo i autentični telefonski broj Ministarstva za okoliš, promet, energetiku i komunikacije (UVEK).

Ministarstvo je nakon negativne reakcije na društvenim mrežama odbacilo svaku poveznicu s oglasom.

“Savezne vlasti nemaju ništa s ovim pozivom i formalno se ograđuju od njega,” napisali su u priopćenju iz UVEK-a. “Vlada nema takvih oglasa, niti zahtjeva za iste, to je očito manipulacija.”

>>>Webom tutnja provokativni propagandi spot Gazproma: Zima će biti velika | VIDEO

Marc Owen Jones, izvanredni profesor na Sveučilištu Hamad bin Khalifa u Kataru s fokusom na dezinformacije, na Twitteru je ocijenio da bi oglas mogao biti proizvod ruske propagande i htjenja da se Europljani uznemire ususret zimi u kojoj nadnacionalne i pojedine nacionalne vlasti traže ograničavanje temperatura u sezoni grijanja.

“To je fotošopirana slika, i to prilično dobra,” rezimirao je Jones.

Kontekst

Švicarski dnevni list Blick ovog je tjedna izvijestio o oštrim mjerama suzbijanja i kažnjavanja nedozvoljenog zimskog grijanja u kontekstu velike energetske krize uvjetovane ruskim ograničavanjem opskrbe prirodnim plinom.

>>>Putin: Zapad će se ‘smrznuti poput vučjeg repa iz bajke’

Vlasti su najavile da će osobe uhvaćene u nepoštivanju gornje toplinske granice, u privatnim prostorima određene na 19 stupnjeva Celzija, suočiti s visokim kaznama, uključujući kaznu zatvora u trajanju do tri godine.

Grabancijaš je također “nasjeo” i objavio prijeporni i lažni oglas, te se u skladu sa svojim smjernicama ispričava zbog propusta u provjeri činjenica.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here