Biznis i ekonomijaPreporučeno

Švicarski predsjednik ponudio ‘know-how’ u području razvoja tvrtki i osebujnog turizma  

Kolinda Grabar-Kitarović i Ueli Maurer
Kolinda Grabar-Kitarović i Ueli Maurer; Foto: Ured predsjednice

Na poziv predsjednika Švicarske Konfederacije Uelia Maurera, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravi u dvodnevnom službenom posjetu Švicarskoj Konfederaciji.

Susret predsjednice Grabar-Kitarović i predsjednika Maurera započeo je ceremonijom svečanog dočeka u službenoj rezidenciji predsjednika Švicarske Konfederacije „Lohn Manor“ u Bernu, nakon kojeg je uslijedio tête-á-tête susret dvoje predsjednika te bilateralni sastanak izaslanstava Republike Hrvatske i Švicarske Konfederacije.

>>>Estonija: Inicijativa triju mora u tête-à-tête susretu dviju predsjednica

Uz već postojeće prijateljske odnose i odličnu bilateralnu suradnju, koju će dodatno produbiti unutar Europskog gospodarskog prostora i drugih međunarodnih foruma i organizacija, dvije zemlje imaju zavidnu suradnju u području znanosti i obrazovanja, pri čemu je izraženo uvjerenje kako će i kulturna suradnja doseći istu razinu.

Foto: Ured predsjednice

Predsjednica je kazala kako hrvatska zajednica u Švicarskoj predstavlja snažnu sponu između dvaju naroda, zemalja i kultura te kako je Hrvatska zahvalna Švicarskoj na stalnoj podršci i pomoći kroz humanitarne projekte i donacije za razminiranje.

Švicarski “know-how”

Dvoje predsjednika izrazilo je potporu jačanju suradnje u područjima od zajedničkog interesa i razvoju partnerske gospodarske suradnje u sektorima kao što su farmaceutika, fina mehanička i elektronička industrija, bio hrana, prehrambena industrija te turizam. Predsjednica Grabar-Kitarović zahvalila je na ponudi švicarskog predsjednika Maurera za razmjenom znanja i iskustava te transferom vrijednog švicarskog know-how-a u području razvoja tvrtki i u specifičnim turističkim granama.

Foto: Ured predsjednice

Predsjednica je kazala kako Hrvatska nastavlja poduzimati mjere radi daljnjeg poboljšanja investicijske klime kako bi postala atraktivnijom stranim investitorima te naglasila kako je potrebno intenzivirati suradnju između institucija za izvoz i poticanje ulaganja kako bi se poboljšala ekonomska partnerstva između tvrtki s obiju strana.

Foto: Ured predsjednice

U nastavku službenog posjeta Švicarskoj Konfederaciji, Predsjednica Republike održat će radni sastanak s predsjednicom Nacionalnog vijeća Švicarske Konfederacije Marinom Guscetti Corrobio, piše predsjedničina Služba za odnose s javnošću.