Biznis i ekonomijaPreporučeno

Svjetska banka najavila Plan akcije za klimu – siromaštvo i nejednakost

David Malpass; Foto: DFID - UK Department for International Development

Svjetska banka je u petak najavila novi Plan akcije za klimu s ciljem pomoći gospodarstvima u razvoju u smanjenju emisija CO2 i tranziciji prema zelenoj ekonomiji.

Predsjednik banke, David Malpass, naveo je ključne značajke plana koji je upravnom vijeću predstavljen u četvrtak uz poziv na brzu akciju.

>>>Ministri financija traže kraj investiranja u fosilna goriva

Rekao je da je banka u posljednjih pet godina pružila 83 milijarde dolara za financiranje klimatskih ciljeva. Najveći je iznos, 21.4 milijarde, zabilježen lani.

Novi plan, o kojem je prvi u srijedu izvijestio Reuters, banku obvezuje na financijske odluke u skladu s naporima u ograničavanju globalnog zatopljenja, ali ne obećava totalnu obustavu financiranja fosilnih goriva, što su tražili pojedini aktivisti i lobisti.

>>>Mirovinski sustav je slomljen uz ‘kolonijalni mandat’ Svjetske banke u korist financijske industrije

“Naši zajednički odgovori na klimatske promjene, siromaštvo i nejednakost definirajući su izbori našeg doba,” napisao je Malpass u izjavi, podcrtavajući potrebu da se “zemljama pomogne da maksimiziraju utjecaj klimatskog financiranja s mjerljivim poboljšanjem života kroz usvajanje i mjerljivo smanjenje emisija stakleničkih plinova planovima ublažavanja.”

Svjetska će banka u sljedećih pet godina u prosjeku 35% novca godišnje usmjeriti u postizanje klimatskih ciljeva, 50% od toga će posvetiti usvajanju i otpornosti.

Malpass je rekao da će banka podržati “preobražajna” ulaganja u energiju, prehrambene sustave, transport i proizvodnju u sustavima koji najviše doprinose emisijama i značajno povećati podršku zemljama koje traže tranziciju iz ugljena.

Banka će svoje financijske struje u potpunosti uskladiti s ciljevima Pariškog sporazuma iz 2015. s 1. srpnjem 2025. godine, rekao je predsjednik.

“Naši zajednički odgovori na klimatske promjene, siromaštvo i nejednakost definirajući su izbori našeg doba,”

David Malpass

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima