Biznis i ekonomijaPreporučeno

Szijjártó: zanima nas oko 25 posto vlasničkog udjela u LNG terminalu   

Péter Szijjártó
Péter Szijjártó; Foto: Peter Kohalmi

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó održali su 19. lipnja sastanak na temu suradnje u području energetike, prvenstveno po pitanju realizacije LNG terminala na otoku Krku.

“Hrvatska, odnosno mi u Ministarstvu držimo kako je takav oblik suradnje pozitivan iskorak i kako bi trebao biti kombinacija vlasničkoga udjela i zakupa kapaciteta”, rekao je ministar Ćorić. Ministar  Szijjártó je naglasio kako je za Mađarsku diverzifikacija dobavnih pravaca ključno pitanje te su stoga prije nekoliko mjeseci dali ponudu za sudjelovanjem u realizaciji LNG terminala.

Foto: mzoe

“Spremni smo pregovarati oko 25 % udjela u LNG terminalu”, kazao je ministar Szijjártó te dodao kako je projekt realističan i važan za sigurnost opskrbe ovoga dijela Europe.

>>>Trump prijeti sankcijama za Sjeverni tok 2: ‘mi štitimo Njemačku od Rusije’

Drugi dio sastanka ministri su posvetili razgovoru oko funkcioniranja tržišta plina te je dogovoreno osnivanje radne skupine koja će se sastojati od hrvatskih i mađarskih stručnjaka i koja će u sljedećim mjesecima analizirati potencijalne koristi i nedostatke takvoga oblika suradnje do kojega eventualno može doći, piše Ministarstvo.