Biznis i ekonomija

Talijanska vlada mora vratiti 900 milijuna eura nezakonitih potpora propaloj Alitaliji

Europska komisija je talijanskoj vladi naredila da u riznicu vrati 900 milijuna eura nezakonite državne potpore nedavno otpisanom nacionalnom avioprijevozniku Alitalia. Komisija je zaključila da su zajmovi kompaniji dali “nepoštenu gospodarsku prednost” u odnosu na nacionalne, europske i međunarodne rivale.

>>>Croatia Airlines u prvom semestru 2021. zabilježio gubitak od 147,4 milijuna kuna

“Nakon naše dubinske istrage, došli smo do zaključka da su dva javna zajma u vrijednosti 900 milijuna eura koja je Italija odobrila Alitaliji tvrtki dala nepravednu prednost u odnosu na konkurente, kršeći pravila o državnim potporama EU-a. Italija ih sada mora povratiti od Alitalije kako bi pomogla u uspostavi jednakih uvjeta u europskoj zrakoplovnoj industriji,” rekla je o odluci izvršna potpredsjednica Europske komisije za tržišno natjecanje i digitalno doba, Margrethe Vestager.

“Switcheroo”

Komisija je istragom utvrdila da Alitalija uslijed nesolventnosti zajmove nije mogla dobiti od privatnih investitora i da je državna pomoć odobrena iako je financijska situacija sugerirala da se novac neće moći vratiti.

>>>Croatia Airlines gomila gubitke, traži ‘rupu’ u europskim pravilima o državnoj pomoći

U nastojanjima da spriječi bankrot nekoć najvećeg talijanskog avioprijevoznika tamošnja je vlada odobrila dva kredita, jedan od 600, drugi od 300 milijuna eura. Tvrtka je istovremeno stavljena u poseban stečajni postupak prema talijanskim zakonima te se sa 17. ožujkom 2020. godine našla u potpunom javnom vlasništvu.

Alitalia službeno prestaje postojati s 14. listopadom kada će dio svoje flote, imovine i operacija predati novooformljenom ITA (Italia Trasporto Aereo).

Pratite nas na Google vijestima

via Schengen Visa