Politika

Tanja Miščević preuzima mjesto zamjenice glavnog tajnika Vijeća za regionalnu suradnju

Vlada Srbije razriješila je u utorak Tanju Miščević dužnosti šefice tima za pregovore o članstvu Srbije u Europskoj uniji jer će preuzeti mjesto zamjenice glavnog tajnika Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), priopćeno je u utorak u Beogradu.

To kadrovsko rješenje, ocijenila je u priopćenju srbijanska vlada, predstavlja priznanje Tanji Miščević za sve profesionalne uspjehe i osobne vrijednosti, ali i “priznanje Srbiji za postignute rezultate na polju eurointegracija i regionalnog povezivanja”.

>>>Brnabić: Plenković će obići cijelu regiju i vjerujem da ćemo imati dobre razgovore

Miščević je za svoju kandidaturu dobila potporu svih zemalja u regiji, što je, po ocjeni srbijanske vlade, “veoma dobar signal za Srbiju kada su pitanju međususjedski odnosi i regionalna suradnja”.

Tanja Miščević bila je na čelu srbijanskog pregovaračkog tima s EU-om od 4. rujna 2013. i na tom je mjestu, kako je navedeno u priopćenju, “njezin osobni doprinos eurointegracijama Srbije svakako nemjerljiv”.

>>>U Srbiji sve više mladih protiv ulaska u Uniju: anketa

Zahtjev za prijam u članstvo EU-a Srbija je podnijela 22. prosinca 2009., a status kandidata dobila je 1. ožujka 2012. i od tada je otvorila 17 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Ministrica za eurointegracije Jadranka Joksimović najavila je koncem kolovoza da su “još četiri poglavlja tehnički pripremljena”, te izrazila nadu da će do kraja ove godine biti otvorena “bar neka od njih”.