PreporučenoTech

Tech titani potpisali Kodeks dobre prakse u suzbijanju dezinformacija

Vera Jourová; Foto: Lukasz Kobus/EC

Meta, Google, Twitter, Microsoft i drugi, dogovorili su se u četvrtak da će poduzeti čvršći stav protiv dezinformacija prema novom nadopunjenom EU kodeksu koji bi ih mogao teško kazniti ako to ne učine.

>>>Usvojite Kodeks dobre prakse u suzbijanju dezinformacija o koronavirusu | javni poziv

Više od 30 potpisnika, uključujući i tijela za reklamiranje obvezala su se na ažurirani Kodeks o suzbijanju dezinformiranja, rekla je Europska komisija.

Potpisnici su se složili da će činiti više da se bore protiv manipuliranih videozapisa, lažnih računa i političkog reklamiranja, dok nepoštivanje može tvrtkama donijeti kazne u visini i do 6 posto globalnog prometa, rekao je EU dužnosnik prošli tjedan.

>>>Smjernice za poboljšani Kodeks o suzbijanju dezinformacija | Komisija

Tvrtke, među kojima su TikTok i Amazonova sportska streaming platforma Twitch, imaju šest mjeseci da se usuglase sa svojim obećanjima te će morati predstaviti izvješće o napretku na početku 2023. godine.

Apsolventi

“Novi kodeks je dokaz da je Europa naučila svoje lekcije i da više nismo naivni”, rekla je potpredsjednica Komisije Vera Jourova na konferenciji za medije.

Vera Jourová; Foto: Lukasz Kobus/EC

Rekla je da su ruska invazija Ukrajine, pandemija covida i britansko povlačenje iz EU ubrzali nastojanje Europske unije da suzbije lažne vijesti.

>>>Rusija odbila napad na Zmijski otok, legendarni simbol ukrajinske ratne propagande | VIDEO

Sankcije bi mogle uključiti i zabranu tvrtki, rekao je Thierry Breton, povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište.

>>>Rusija pokrenula postupke protiv Alphabeta zbog promicanja ‘lažnog sadržaja’

“Ako postoji neprestano kršenje pravila, možemo također razmotriti njihov pristup našem prostoru informiranja”, rekao je na konferenciji za medije.

Thierry Breton; Foto: Lukasz Kobus/EC

Kritičari poput Udruženja komercijalne televizije i usluga videa na zahtjev u Europi (ACT) rekli su da postoje veliki propusti u revidiranom Kodeksu.

>>>Promišljanja o svesrdnom nepovjerenju u medije – ‘infodemiji pandemije’ | COFOE

“Izmjene ne nude konkretne obveze za ograničavanjem ‘nedopuštenog manipulativnog ponašanja’. Obveze ne idu dalje od generalizacije da se slijedi zakon koji je očigledan i ne zahtijeva Kodeks”, rečeno je.

Thierry Breton; Foto: Lukasz Kobus/EC

Pratite nas na Google vijestima

Comment here