Biznis i ekonomijaPreporučeno

Tehnička recesija u Argentini | Q1 2024.

Argentina je s prvim tromjesečjem 2024. godine uronila u tehničku recesiju definiranu kroz dva uzastopna tromjesečja gospodarske kontrakcije.

Bruto domaći proizvod (BDP) je u prva tri mjeseca pao za 2.6%, nakon sažimanja za 2.5% u zadnjem kvartalu 2023. godine.

Gospodarstvo je na godišnjoj razini, u poredbi s prvim tromjesečjem 2023., posrnulo za oštrih 5.1%.

Grč je izravna posljedica “šok terapije” neortodoksnog libertarijanskog predsjednika Javiera Mileia koji je na vlast stigao s motornom pilom u ruci i zavjetom bolnih, uglavnom neoliberalnih reformi.

On je u prosincu, odmah po preuzimanju dužnosti, pezo devalvirao za više od 50% i uklonio kontrolu cijena za stotine proizvoda i usluga. Potom je u prvim mjesecima 2024. sasjekao mirovine i plaće u javnom sektoru te zaustavio javne infrastrukturne projekte.

Politika je najviše pogodila građevinarstvo, proizvodnju i trgovinu. Plaće su u razdoblju od studenog do ožujka realno pale za 17%, a prodaja u supermarketima za 10%.

Iako bolna, terapija se pokazala učinkovitom u kroćenju cijena, mjesečna inflacija spustila se s 25.5% u prosincu na 4.2% u svibnju. Tempo povlačenja pritom je bio brži i od najbodrijih očekivanja.

U prošlosti nepopravljivo insolventna i delikventna država proračunski višak bilježi pet mjeseci zaredom.

Međunarodni monetarni fond očekuje da će podaci za travanj potencijalno pokazati stabilizaciju aktivnosti uz postupni oporavak poljoprivredne proizvodnje, potrošnje cementa i privatnog kreditiranja.

Ekonomisti u anketama središnje banke procjenjuju da će BDP ove godine pasti za 3.8% prije oporavka i rasta od 3.4% u 2025. godini.

Tržišta i analitičari očekuju da će donji dom parlamenta ovog tjedna odobriti značajan paket zakona koji, među ostalim, smanjuju radnička prava, dereguliraju energetski sektor i poreznim olakšicama potiču strane investicije.

Grabancijaš/Bloomberg


Povezane vijesti

Comment here