Biznis i ekonomija

Tehnička recesija u Njemačkoj | Q1 2024

Gospodarstvo Njemačke u prvom je tromjesečju 2024. godine poraslo za 0.2%, izvijestio je petak nacionalni statistički ured, Destatis, potvrđujući preliminarnu procjenu.

“Nakon što je bruto domaći proizvod pao s krajem 2023., njemačka ekonomija je 2024. započela s pozitivnim rastom,” napisala je u komentaru izvješća predsjednica statističkog ureda Ruth Brand.

Pozitivnom rezultatu ponajviše su doprinijele investicije u građevinskom sektoru koje su porasle za značajnih 2.7% i vanjska trgovina, odnosno izvoz roba i usluga koji je bio 1.1% veći u poredbi sa zadnjim kvartalom 2023. godine.

Izvješće sugerira da pad cijena i popuštanje inflatornih pritisaka nisu obodrili građane, potrošnja kućanstava ostala je slabom, za 0.4% slabijom nego u tromjesečju prije. Za istu se postotak, 0.4%, povukla i državna potrošnja.

Kvartalno kretanje njemačkog BDP-a od drugog kvartala 2021. do prvog kvartala 2024. godine/Trading Economics

Njemačko gospodarstvo je u depresiji od četvrtog tromjesečja 2021. godine otkad postojano koketira s tehničkom recesijom definiranom kroz dva uzastopna kvartala kontrakcije.

Definicija je sada, prvi put u više od tri godine, zadovoljena jer je BDP u prvom kvartalu bio za harmoniziranih, kalendarski i cjenovno prilagođenih 0.2% manji nego lani, nakon istovjetnog rezultata u tromjesečju prije.  

Njemačka je s prvim tromjesečjem 2024. uronila u tehničku recesiju/Trading Economics


Povezane vijesti